Invriezen filet americain voorkomt toxoplasmose bij zwangere vrouwen

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-gehakt-vlees-01-181.jpg

nieuws

Wanneer filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, leidt dit tot een daling van het risico op toxoplasmose. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid RIVM dat is gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van onder meer rauwe vleesproducten zoals filet americain. Deze infectie geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten maar kan bij mensen met een ernstig onderliggend lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben. Bij deze laatste groep kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Circa 50 procent van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten. Vooral het invriezen van filet americain is gunstig omdat consumptie van dit vleesproduct een van de belangrijkste risico’s is op het krijgen van toxoplasmose door het eten van vlees.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram