Schillen van ‘blozende ‘ appels nog beter

nieuws Een onderzoek heeft aangetoond dat een extract van appelschillen de vermeerdering van kankercellen in een reageerbuis verminderd. Dit wordt verklaard door het feit dat in 100 gram ongeschilde appel (Red Delicious) 290 milligram fenolzuren en 142 milligram flavonoiden zitten (antioxidanten). Geschilde appels blijken volgens de onderzoekers minder effect te hebben op de remming van kanker dan ongeschilde appels. Dit onderzoek is gepubliceerd in Nature van 22 juni 2000 en verricht door onderzoekers van de afd. voedingswetenschappen aan de Cornell-universiteit in Ithaca (New York).

Op. 30 juni 2001 meldt een Nederlandse krant het volgende: Dr. Mohamed Awad promoveerde met een onderzoek naar de kankerremmende functie van appelschillen. Volgens Awad zit er in de schil de grootste concentratie van quercetine, catechines en anthocyaan, stoffen die volgens het Amerikaanse onderzoek aan de Cornell-universiteit het beschermende effect aantonen tegen kanker. Al deze stoffen behoren tot de flavonoïden, een grote groep natuurlijke geur- , kleur- en smaakstoffen in groenten en fruit. In het lichaam maken deze stoffen agressieve moleculen onschadelijk en voorkomen zo o.a. hart- en vaatziekten en kanker.

Awad ontdekte dat genoemde stoffen verhoogd kunnen worden door appels meer kleur te laten krijgen. Dit betekent dat appels die hoog in de boom groeien waar ze veel licht en zon krijgen meer de genoemde stoffen bevatten dan appels van beneden aan de boom in de schaduw. Het verschil bedraagt soms twee keer zoveel flavonoïden in appels uit de zonkant dan uit de schaduwkant van de boom.
Zo meldt de universiteit van Wageningen waar Awad promoveerde dat er ook een groot verschil zit tussen verschillende appelrassen. In bv. Jonagold zit 40% meer flavonoïden dan in Elstar. In Wageningen, op de afdeling het Plantaardig praktijkonderzoek, de werkgever van Awad, wordt al uitgegaan van een fikse subsidie om appels te kweken met nog meer flavonoïden. Awad keert binnenkort terug naar Egypte en breidt zijn ondersoek uit naar fruit als mango's, druiven en guaves.
Bron: Kanker-actueel

Lees ook: Voeding en kanker


Laatst bijgewerkt: mei 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram