Moet u extra vitamine E innemen?

123-olijfolie-vitE-08-15.jpg

nieuws De Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de federale regering op het vlak van de volksgezondheid, heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over vitaminen (en spoorelementen).

Wat vitamine E betreft, wordt in het nieuwe advies niet langer een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) gegeven, omdat de behoefte in sterke mate bepaald wordt door allerlei factoren die verschillen van persoon tot persoon. Zoals onder andere de consumptie van poly-onverzadigde vetzuren, rookgedrag, bepaalde ziekten en het genetisch patroon.

In de plaats daarvan stelt de Hoge Gezondheidsraad, in navolging van het Europese Voedingsagentschap EFSA, een adequate inname (AI) voor van respectievelijk 13 en 11 mg/dag voor volwassen mannen en vrouwen. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar wordt 6 milligram/dag aanbevolen en voor kinderen tussen 4 en 10 jaar 9 milligram/dag. Er is geen reden om de inname te verhogen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode.

Adequate inname vitamine E

Leeftijd

Geslacht

Vitamine E (mg/dag)

0-6 maand

M/V

4

7-12 maand

M/V

5

1-3 jaar

M/V

6

4-6 jaar

M/V

9

7-10 jaar

M/V

9

11-14 jaar

M/V

13/11

15-18 jaar

M/V

13/11

volwassenen (+19-70)

M/V

13/11

Zwangerschap

V

11

Borstvoeding

V

11

1 mg = 0,001 gram
Op basis van Europese studies blijkt dat de overgrote meerderheid van de (volwassen) bevolking via de voeding meer dan voldoende vitamine E inneemt. Tekorten komen dan ook weinig voor.

Belangrijkste bronnen van vitamine E in de voeding

• Plantaardige oliën zijn de belangrijkste bron van vitamine E. De grootste hoeveelheid wordt aangetroffen in die oliën die het rijkst zijn aan poly-onverzadigde vetten (soja-olie, maïsolie, olijfolie en koolzaadolie).
• Volle granen, noten en schaalvruchten bevatten eveneens vitamine E.
• Ook melkproducten en vetrijk vlees bevatten in mindere mate vitamine E.

Voorzichtig met supplementen van vitamine E

Volgens het Europees Voedselagentschap EFSA is er momenteel geen bewijs dat de inname van vitamine E ons afweersysteem stimuleert en beschermt tegen allerlei chronische ziekten, zoals onder meer hart- en vaatziekten.
• Een te hoge inname van vitamine E kan de bloedstolling verstoren en bloedingen in de hand werken.
• Antioxidantia zoals vitamine E kunnen hun beschermende werking verliezen eens ze een bepaalde concentratie te boven gaan en dan zelfs oxidatie fenomenen in de hand kunnen werken. Zo is aangetoond dat hoge dosissen vitamine E (400 IE/dag alpha tocopherol acetaat) en 200 microgram per dag van L Se methionine aan mannen in goede gezondheid de kans op prostaatkanker verhoogt.
• Bepaalde groepen mensen moeten extra voorzichtig zijn, en minder vitamine E innemen:
- patiënten de behandeld worden met geneesmiddelen die de blootstolling tegengaan ('bloedverdunners'), waaronder ook patiënten behandeld met acetylsalicylzuur;
- patiënten met malabsorptie;
- patiënten met stoornissen van de intestinale microbiële functie die de vitamine K status kunnen verstoren.

Daarom stelt de Hoge Gezondheidsraad voor om de Maximaal toelaatbare inname van vitamine E te verlagen tot 150 milligram/dag voor volwassenen. De waarden voor kinderen werden aangepast in functie van de gemiddelde lichaamsoppervlakte.
Supplementen met een vitamine E dosering (tot 400 mg/dag en zelfs soms tot 800-1000 mg/dag) boven de Adequate Inname (AI) hebben geen enkel voordeel voor de gezondheid en kunnen zelfs ongunstige reacties uitlokken, en worden dus afgeraden.

Maximale toelaatbare inname voor vitamine E

Leeftijd Vitamine E (mg/dag)
1-3 jaar 60
4-6 jaar 75
7-10 jaar 100
11-14 jaar 120
15-18 jaar 130
Volwassenen 150

1 mg = 0,001 gram

Lees ook: Hoeveel vitaminen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.


Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram