Moet een baby bij borstvoeding extra vitamine K krijgen?

nieuws Recent verschenen in de pers berichten dat baby’s die borstvoeding krijgen, te weinig vitamine K binnenkrijgen. Daarbij werd verwezen naar een recent advies van de Nederlandse Gezondheidsraad die ouders aanraadt om de hoeveelheid vitamine K voor baby’s die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot 3 maanden na de geboorte te verhogen van 25 microgram naar 150 microgram per dag. Vitamine K wordt toegediend in de vorm van druppeltjes en is nodig voor een goede bloedstolling.
De aanbevelingen in België van de Vlaamse Vereniging van Kinderartsen en Kind & Gezin wijken echter af van die in Nederland.

• Indien de baby bij de geboorte een spuitje met vitamine K heeft gekregen, dan is het niet nodig om in de daaropvolgende maanden extra vitamine K toe te dienen. Althans als de baby gezond is. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij baby’s met mucoviscidose of bij problemen met de vetopname, kan wel extra vitamine K nodig zijn.

• Indien de baby bij de geboorte geen spuitje maar druppels met vitamine K ontving, dan is het wél nodig om gedurende de eerste drie maanden extra vitamine K te geven als de baby voor minstens 50% borstvoeding krijgt. Aangeraden wordt om dagelijks 25 microgram (of 1 à 2 mg eenmaal per week) te geven.

• Voor baby’s die flesvoeding krijgen is deze dagelijkse hoeveelheid niet nodig omdat flesvoeding al voldoende vitamine K bevat.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram