Groenten bevatten evenveel vitamines als vroeger

nieuws Andijvie, bloemkool, wortelen en vele andere groenten zouden veel minder vitaminen en mineralen bevatten dan twintig jaar geleden. Het vitamine-gehalte zou soms met meer dan 50% gedaald zijn. In veel groenten zou zelfs geen vitamine C meer zitten. Dat beweerden recent verschillende Nederlandse milieuorganisaties. Voor een belangrijk deel wordt de drastische daling van het vitaminegehalte in groenten veroorzaakt door het injecteren van mest in onze landbouwgrond. Sinds vijftien jaar mogen boeren in Nederland geen mest meer bovengronds uitrijden en zijn ze verplicht het rechtstreeks in de grond te injecteren. Dit heeft grootse gevolgen gehad voor de Nederlandse bodemkwaliteit en daarmee de kwaliteit van de gewassen. Nog volgens de milieuverenigingen zou dit ook een van de verklaringen van de ‘obesitas-epidemie’ in Nederland zijn.

De Nederlandse professor Van Boekel, als hoogleraar verbonden aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR), noemt deze beweringen ‘baarlijke nonsens’. In de teksten van de milieuvereningen wordt verwezen naar onderzoek van Wageningen Universiteit. Maar volgens Van Boekel werd dit onderzoek verkeerd geïnterpreteerd en vervolgens in een verkeerd perspectief geplaatst.
Volgens Van Boekel is er geen sprake van een dramatische achteruitgang in het vitaminegehalte. Wel zijn er altijd fluctuaties die onder meer te maken hebben met seizoen, klimaat en ras. Het injecteren met kunstmest heeft niets te maken met het afnemen van het vitaminegehalte en zeker niet met opkomst van obesitas. Wat Van Boekel het ergst vindt, is dat deze organisaties impliciet de boodschap verkondigen dat het weinig zin heeft om groenten te consumeren. '
Ook voedingsdeskundige Patrick Mullie van de K.U.Leuven reageert met ongeloof op het Nederlandse onderzoek. "Het is onmogelijk om op een wetenschappelijk onderbouwde manier het vitaminegehalte in de groenten van nu te vergelijken met de groenten van twintig jaar geleden", reageert Patrick Mullie. "Daarvoor heeft men bijvoorbeeld net eenzelfde bloemkool uit eenzelfde wei onder dezelfde weersomstandigheden nodig als twintig jaar voordien. En los daarvan stelt zich met de huidige Belgische groenten geen enkel probleem. Analyses tonen nog altijd een rijkdom aan vitaminen. Dagelijks vijf porties groenten of fruit blijft de norm voor wie gezond wil leven".


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram