Een tekort aan vitamine D is nefast voor de spieren

123-h-vitD-suppl-04-20.jpg

nieuws

Een tekort aan vitamine D is nefast voor de gezondheid. Vooral je botten lijden eronder, maar ook je spiercapaciteit en dat is zeker het geval bij ouderen.

Een team van het Ierse Trinity College kwam tot die conclusie na een studie waaraan zo’n 4.000 senioren deelnamen. Ze onderzochten of er een link was tussen hun ‘gehalte aan vitamine D’ enerzijds en ‘de parameters die de gezondheid van hun botten en spieren aantoonden’ anderzijds. Ze analyseerden alle gegevens en brachten het verband in kaart.

Het onderzoeksteam beklemtoonde dat "het belangrijk is om van jongsaf aan je musculoskeletale functies in goede conditie te houden, omdat ze van cruciaal belang zijn voor een vlot verlopend verouderingsproces." Uit de resultaten van hun onderzoek blijkt dat een gebrek aan vitamine D bij deze bevolkingsgroep in hoge mate geassocieerd wordt met een verzwakking van hun spierkracht en -prestaties. Regelmatig fysiek actief zijn, zelfs in een matige vorm, helpt logischerwijze dan ook om hun spierkracht op peil te houden. De onderzoekers besluiten als volgt: "Er wordt algemeen aangenomen dat tekorten aan vitamine D moeten worden behandeld om botafbraak te voorkomen. Wij denken echter dat deze aanpak ook kan beschermen tegen musculoskeletale aandoeningen." Zij voegen er nog aan toe dat het tekort door een arts moet worden vastgesteld, op basis van een bloedanalyse. Het wordt ten stelligste afgeraden om een vitamine-D-supplement te nemen (in welke vorm dan ook) zonder een doktersvoorschrift.

bron: Clinical Intervention in Ageing

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram