Kan het zikavirus zich binnen Europa verspreiden?

123-zika-wereld-mug-07-16.jpg

nieuws Als gevolg van de uitbraak van Zikavirus in Latijns-Amerika rijst de vraag of er een risico is op introductie en verspreiding van zikavirus in Europa.

Volgens een studie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is het is mogelijk dat besmette muggen – of muggeneitjes – in Europa terechtkomen vanuit gebieden waar zikavirus endemisch is, maar de kans op import via reizigers is veel groter.

Introductie van het virus via besmette reizigers heeft al plaatsgevonden in zowel Nederland als andere Europese landen, maar heeft voor zover bekend nog niet geleid tot lokale transmissie via muggen.

Verspreiding van zikavirus via muggen in België of Nederland wordt momenteel verwaarloosbaar klein geacht omdat muggen die het virus kunnen overbrengen, Aedes aegypti en Aedes albopictus, hier niet voorkomen en de mug-mens-overdracht in ons gematigde klimaat weinig efficiënt is. Onlangs zijn wel 3 volwassen gelekoortsmuggen aangetroffen in muggenvallen op Schiphol. Vooralsnog wordt niet verwacht dat deze mug zich succesvol kan handhaven in ons klimaat.
De muggen hebben zich wel in delen van Zuid-Europa gevestigd.

Risico's in Zuid-Europa
Aedes albopictus heeft zich gevestigd in meer dan 20 Europese landen, zoals Italië, Kroatië, Zuid-Frankrijk en Spanje. Aedes aegypti heeft zich in Europa vooralsnog alleen gevestigd op het eiland Madeira en in Noord-Oost-Turkije. In gebieden waar deze muggen voorkomen bestaat de kans op transmissie van zikavirus na introductie via besmette reizigers.

In Zuid-Europese landen waar Aedes albopictus of Aedes aegypti gevestigd is, is overdracht van het virus tijdens de zomer mogelijk.
In Europa worden jaarlijks enkele honderden personen met dengue en chikungunya gemeld die de infectie hebben opgelopen in tropische gebieden. Dit heeft slechts geleid tot enkele, in omvang beperkte uitbraken en incidentele gevallen van lokale transmissie.
Tot nu toe is er geen transmissie van zikavirus via muggen in Europa bekend. In een studie in Noord-Italië, waar Aedes albopictus aanwezig is, wordt het risico op verspreiding van zikavirus via muggen laag ingeschat.
Volgens de studie moeten er dus geen voorzorgsmaatregelen genomen worden bij reizen naar Zuid-Europa, ook niet voor zwangere vrouwen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram