Welk vet gebruiken voor frituren?

nieuws Gefrituurde bereidingen bevatten veel vet en dus ook veel calorieën. Vandaar de aanbeveling om frituurbereidingen te beperken tot maximaal 1 keer per week. Een portie gekookte aardappelen (± 200 g) levert ongeveer 150 kcal. Eenzelfde portie frieten zonder mayonaise is goed voor ongeveer 500 kcal. Met een pak frieten met mayonaise uit de frituur zit je al snel aan zo’n 850 kcal, bijna de helft van de 2000 kcal die een gemiddeld persoon per dag mag innemen.

Voor de gezondheid is het het beste om te frituren in vloeibaar vet of met olie. Dat de vloeibare en zachte soorten vet het gezondst zijn, komt doordat ze relatief weinig verzadigd vet bevatten en relatief veel onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Vetten die bij kamertemperatuur hard zijn, bevatten relatief veel verzadigd vet. Daarnaast bevat vloeibaar vet minder transvetzuren en die hebben juist de eigenschap het cholesterolgehalte te verhogen.

• Kies olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachide- of speciale frituurolie. Gebruik bij frituren geen extra vierge olijfolie. Wanneer deze olie tot 180 graden verhit wordt, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

• Het soort frituurvet heeft echter geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten. Frieten gebakken in frituurvet of in -olie zijn even vet en calorierijk.

• Spoel de aardappelen voor het bakken goed met water. Dep de frieten/kroketten droog alvorens ze onder te dompelen in het frituurvet.

• De opname van vet wordt zowel door de aardappel als door de frituurolie bepaald. Hoe groter het contactoppervlak tussen de aardappel en de frituurolie, hoe meer vet er kan worden opgenomen. Fijn gesneden frietjes zullen dus meer vet opnemen dan hun dikker gesneden varianten.

• Ook de bewaring van aardappelen is van belang. Wanneer zij bij te lage temperaturen worden bewaard, wordt het zetmeel in de aardappel afgebroken. Te bruine frietjes zijn het gevolg. Idealiter moeten aardappelen bij een temperatuur
van ongeveer 8°C worden bewaard.

• Gebruik bij voorkeur een friteuse met thermostaat.

• Bak frieten voor op 140 à 150 °C. Hierdoor worden ze gaar. Bak ze een tweede keer op maximaal 175 °C om een krokant korstje te verkrijgen. Op de verpakking van frituurvet staat vaak nog 180° C als aanbevolen maximum temperatuur. Verhit de olie niet langer dan nodig. Blauwe rook die uit de frituurolie opstijgt wijst erop dat de temperatuur te hoog is.

• Bak geen te grote hoeveelheden tegelijk. Als je te grote hoeveelheden ineens wil bakken, daalt de temperatuur van de olie zeer snel en kunnen de frieten of kroketten door het gebrek aan warmte onvoldoende snel dichtschroeien en zullen ze meer vet opnemen. Hierdoor bekomt men minder smakelijke en te vette frieten. Grote temperatuursschommelingen bevorderen bovendien de vorming van afbraakproducten in de olie.

• Laat de gefrituurde voedingsmiddelen uitlekken op keukenpapier.

• Filter na elk gebruik de olie door een keukenpapier, koffiefilter of speciale papieren filter. Zo verwijdert u voedselresten. Sommige friteuses hebben een ingebouwde filter. Verbrande restjes versnellen het afbraakproces van olie.

• Bewaar het afgekoelde frituurvet op een koele en donkere plaats.

• Vervang de frituurolie na 6 tot 8 bakbeurten. Schuimt of rookt de olie, verspreidt ze een slechte geur, ziet ze er troebel en/of donker uit en geeft ze een nasmaak, dan is ze onbruikbaar.

• Giet nooit verse olie bij gebruikte olie. Begin altijd met voldoende vetstof.

• Laat de frituurpan in werking nooit alleen en hou kinderen uit de buurt.

Meer info: www.nice-info.be


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram