Parkinsongeneesmiddel veroorzaakt gokverslaving

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Een Nederlandse rechter heeft het farmabedrijf Eli Lilly aansprakelijk gesteld voor de gokverslaving van een parkinsonpatiënt die Permax slikte. Volgens de rechter heeft de fabrikant verzuimd deze bijwerking tijdig te melden. Meerdere parkinsonpatiënten hebben zich sinds de uitspraak gemeld met dezelfde bijwerking.

Eerder hebben ook in België en Frankrijk parkinsonpatiënten om dezelfde reden gelijk gehaald voor de rechtbank.
Volgens de Nederlandse rechtbank bestaat er een rechtstreeks verband tussen het gebruik van Permax (pergolidemesilaat) – een dopamineagonist – en gokverslaving. Ook vindt de rechter het onrechtmatig dat Eli Lilly niet eerder heeft gewaarschuwd voor deze ernstige bijwerking, tenzij de fabrikant dit niet kon weten. De rechter heeft nu een onderzoek bevolen om wereldwijd na te gaan of de bijwerkingen bekend waren. Eli Lilly heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis.

Een 69-jarige patiënt dagvaardde Eli Lilly omdat hij door het gebruik van Permax gokverslaafd zou zijn geraakt en honderdduizenden euro’s schulden kreeg. Ook zou zijn huwelijk zijn gestrand en is de relatie met zijn kinderen bijzonder slecht geworden. De patiënt, die het middel vanaf 1997 slikte, stelt dat het bedrijf al veel eerder wist van de bijwerking en hem eerder had moeten waarschuwen. De schadeclaim bedraagt zo’n € 450.000, ter compensatie van gokschulden en verlies van werk en bij wijze van smartengeld.

Sinds 2006 staan bijwerkingen als gokverslaving en seksverslaving vermeld in de bijsluiter van Permax. Maar volgens de patiënt werd in de wetenschappelijke literatuur al in 1997 een relatie gelegd tussen het gebruik van dopamineagonisten en gokverslaving.

Eli Lilly haalde Permax in 2011 in Nederland van de markt. Ook in België is het geneesmiddel niet langer verkrijgbaar.
Dat medicatie tegen de ziekte van Parkinson mensen seks- en/of gokverslaafd kan maken, is al langer bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat zowat 15% van de parkinsonpatiënten met dergelijke problemen te maken krijgt. Het gaat dan vooral om oncontroleerbaar gokken of shoppen, vreetbuien en hyperseksueel gedrag.

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine (een chemische stof in de hersenen). Om dat verlies te compenseren, worden onder meer dopamineagonisten voorgeschreven. Hiervoor kan de gevoeligheid voor genot verhogen en daardoor dwangmatig gedrag uitlokken. Dit risico zou vooral bestaan bij jongere parkinsonpatiënten (onder de 50 jaar).
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram