Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid in Oost- en West-Vlaanderen

123-vr-verpleegst-med-moe-zh-psych-170-01.jpg

nieuws De zorg voor mensen met een abnormale moeheid die een duidelijke en belangrijke weerslag heeft op hun normaal professioneel en sociaal functioneren, vergt een specifieke aanpak. Daarin spelen verschillende zorgverstrekkers van meet af aan een cruciale rol. Onder impuls van het UZ Gent verenigden een aantal partners uit Oost- en West-Vlaanderen zich daarom in een geïntegreerd zorgmodel, waarbij de huisarts nadrukkelijk als manager van het zorgproces optreedt.

Snel ingrijpen

Een vermoeidheidsbeeld moet vanaf de beginfase adequaat benaderd en aangepakt worden. De huisarts speelt daarin een centrale rol, vooral om de evolutie naar chronische beperkingen bij een groot aantal patiënten te vermijden. Een gebalanceerde keuze van onderzoek naar een onderliggende oorzaak van de abnormale moeheid, geruststelling bij negatieve onderzoeken en het eventueel inschakelen van psychologische begeleiding en kinesitherapie vormen daarbij sleutelelementen.

Expertisecentra

Als de symptomen chronisch lijken te worden, moet de patiënt op aangeven van de huisarts al vroeg (d.w.z. na zes maanden) de stap zetten naar een gespecialiseerde analyse in een expertisecentrum. Daar krijgt hij dan een diepgaandere diagnose met bijbehorend behandelings- en begeleidingsplan. Het expertisecentrum ligt bij voorkeur in de regio van de patiënt, waarbij de huisarts als manager zijn zicht behoudt op het hele zorgtraject.

Zorgpad abnormale moeheid

Het zorgpad is vooral tot stand gekomen uit de vaststelling dat veel CVS-patiënten – en bij uitbreiding veel patiënten met onbegrepen klachten – door ons klassieke gezondheidssysteem niet op een adequate manier opgevangen worden. Zij dreigen uit te groeien tot complexe CVS-patiënten waarbij het ziektebeeld een substantieel deel van de persoonlijkheid van de patiënt is geworden en hij in dit stadium op fysiek, psychosociaal en werkgerelateerd vlak al zoveel schade heeft opgelopen dat de situatie nog moeilijk omkeerbaar is. Het zorgpad dient in essentie als instrument om huisartsen en ander zorgverleners in de eerste en tweede lijn bewust te maken van dit probleem en risicopatiënten snel en correct op te vangen, te begeleiden en door te verwijzen.

Patiënten met moeheid

Jaarlijks bezoekt 1% van de patiënten hun huisarts met de klacht 'moeheid'. Ongeveer 60% daarvan blijft onverklaard; bij 0,5 tot 1% van die onverklaarbare episoden wordt de diagnose Chronisch VermoeidheidsSyndroom of CVS gesteld. Er zijn in België naar schatting 20 000 tot 25 000 CVS-patiënten.

Drie fasen

Bij moeheid onderscheiden specialisten drie fasen:

1. van 0 tot 3 maanden De klacht moeheid komt zeer vaak voor als aanmeldingsklacht, maar ze is nog veel frequenter een onderdeel van een verzameling klachten bij de patiënt. De huisarts zal hier nagaan of de klacht al dan niet geïsoleerd is en aangepast (be)handelen.

2. van 3 tot 6 maanden Als de patiënt langer dan drie maanden blijft klagen over vermoeidheid, komt er een herevaluatie. Specifieke klachten worden verder onderzocht en bij alarmsignalen wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld een multidisciplinair team.

3. langer dan 6 maanden De patiënt wordt doorverwezen naar een multidisciplinair team met bijzondere interesse en expertise in de diagnostiek en behandeling van CVS.

Partners CVS-netwerk

De partners in het CVS-netwerk Oost- en West-Vlaanderen zijn actief binnen de eerste-, tweede- en derdelijnszorg: Axxon (nationale koepel van kinesitherapeuten), AZ Alma (Eeklo), AZ Groeninge (Kortrijk), Jan Yperman Ziekenhuis (Ieper), AZ Maria Middelares (Gent), AZ Sint-Jan (Brugge), AZ Nikolaas (Sint-Niklaas), BZIO (revalidatieziekenhuis, Oostende), Huisartsenvereniging Gent, AZ Delta (Roeselare), UZ Gent en de VDAB/GTB. De adviserende zorgpartners zijn de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg en de Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent en Mensura.

Meer informatie over het Zorgpad Abnormale Moeheid


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram