Sneller verkouden wanneer je weinig slaapt?

123-man-verkoudh-neus-09-15.jpg

nieuws Uit een onderzoek aan de universiteit van San Francisco blijkt dat mensen die relatief weinig slapen meer kans maken om verkouden te worden.

De onderzoekers onderwierpen 164 gezonde vrijwilligers, 94 mannen en 70 vrouwen, tussen 18 en 55 jaar oud aan een experiment waarbij ze via neusdruppels blootgesteld werden aan verkoudsheidsvirussen. Eerst werd hun slaapgedrag gedurende één week in kaart gebracht met een soort smartwatch: wanneer ze gingen slapen en opstonden, duur van de slaap, of ze ’s nachts wakker werden, enzovoorts.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die relatief weinig sliepen, aanzienlijk vatbaarder waren voor het verkoudheidsvirus. Proefpersonen die minder dan zes uur per nacht sliepen, hadden een 4,5 keer grotere kans om verkouden te worden dan de mensen die elke nacht meer dan zeven uur sliepen.

De onderzoekers besluiten dat slaaptekort de gevoeligheid voor verkoudheden doet toenemen. Het maakte niet uit hoe oud de mensen waren, hoe hoog hun stressniveau was, hun geslacht, opleidingsniveau of inkomen, en of ze al dan niet rookten.

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/does-lack-of-sleep-make-you-susceptible-to-common-cold.aspx


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram