Vermijd de dode hoek

nieuws Heel geregeld worden fietsers het slachtoffer van een zogenaamd dode hoek-ongeval met een vrachtwagen of een autobus. De dode hoek is de ruimte (ca. 70 m²) rond de vrachtwagen of de bus waarbinnen de andere weggebruikers deels of volledig onzichtbaar zijn voor de chauffeur van het voertuig:
- Aan de rechterkant van de vrachtauto;
- Aan de voorkant van de vrachtauto;
- Aan de achterkant van de vrachtauto.
Vooral de dode hoek aan de rechterkant maakt het afslaan naar rechts bijzonder gevaarlijk voor zachte weggebruikers. Het gebruik van extra zichtveldstystemen, zoals de dodehoekspiegel die sinds 2007 in de EU verplicht is voor nieuwe vrachtwagens, verkleint weliswaar het risico, maar sluit het niet geheel uit. Zorg dus dat jij op je fiets niet in die dode hoek komt.

A = volledig zicht
B = beperkt zicht
C = geëist zicht met hoofdspiegels volgens de EU-normen
D = dode hoek
E = zicht met breedtespiegel (vervormd/verkleind)

• Haal een vrachtwagen of autobus nooit rechts in, zelfs als hij stilstaat: het risico bestaat dat je je in de dode hoek bevindt en dat je, als het voertuig naar rechts afdraait, onder de wielen terecht komt.
• Stop nooit onder de spiegels of ter hoogte van de cabine; Blijf altijd ver genoeg voor of achter de vrachtwagen of bus.
• Steek nooit de straat over vlak voor een vrachtwagen
• De eerste veiligheidsregel is ervoor zorgen dat je wordt opgemerkt. Als je geen oogcontact hebt gehad met de bestuurder, moet je ervan uitgaan dat hij jou niet gezien heeft: je bent dus in gevaar.
• In bochten, op rotondes en kruispunten waar de vrachtwagen links of rechts afslaat, blijf je het best ACHTER de vrachtwagen. Een traag rijdende vrachtwagen bereidt vaak een manoeuvre voor en houdt altijd een gevaar in. Zo wijkt een vrachtwagen bij het rechts afslaan meestal eerst uit naar links om zijn bocht te kunnen nemen, en omgekeerd.
• Automobilisten zullen jouw aanwezigheid beter opmerken als je fluorescerende banden draagt (aan de enkels zoals fietsspelden, aan de polsen) en/of een fluorescerende armband.
Uiteraard mag je 's nachts niet fietsen zonder licht.

Lees ook: Hoe kan je een dodehoekongeval vermijden?


Laatst bijgewerkt: juli 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram