Veel traphekjes zijn niet veilig

123-veiligh-traphekje-peuter-08-19.jpg

nieuws

Meer dan de helft van de 15 traphekjes die de Nederlandse Consumentenbond heeft getest, zijn niet veilig. 8 hekjes zijn zo gevaarlijk dat ze worden afgeraden. Veel van die hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips zijn vastgezet.

Fabrikanten adviseren in de handleiding vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven te bevestigen. Maar tijdens de test vielen veel hekjes die alleen met plakstrips vastzaten uit de deur-, muur-, of trapopening, of ze verschoven. De Consumentenbond roept fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze de hekjes altijd (ook) met schroeven vastzetten. Twee andere hekjes in de test braken na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Ook werkte de automatische sluiting van 2 hekjes niet goed.

Lees hier welke traphekjes veilig zijn en welke je beter niet koopt.

Een goed geïnstalleerd traphekje is onmisbaar om te voorkomen dat je rondscharrelende baby of peuter van de trap tuimelt. In deze gevallen plaats je een traphekje:
  • Je kind is jonger dan 2 jaar. Bij een leeftijd vanaf 2 à 2,5 jaar moet je ervan uitgaan dat een kind te groot, zwaar of vindingrijk is om zich te laten tegenhouden door een traphekje. Leer kinderen zo snel mogelijk dat ze niet moeten spelen met of bij een traphekje.
  • De trap in huis moet geschikt zijn. Dus geen open trap met met veel ruimte tussen de spijlen en/of de treden.
  • Het traphekje moet bevestigd kunnen worden aan een stevige trappost of muur.
Een veilig traphekje kopen
Gelukkig zijn er manieren om zelf in de winkel de veiligheid van belangrijke onderdelen te controleren, zoals het slot, de openingen en de hoogte.

1. Check het slot
Het slot is het belangrijkste onderdeel van een traphekje. Let erop dat het slot kan bediend worden met één hand. Dit kun je testen met een demonstratiemodel in de winkel. Veel sloten zijn nog erg stroef als het hekje net nieuw is, maar worden soepeler door vaker gebruik. Bij een demonstratiemodel in de winkel mag je ervan uitgaan dat het al vaak gebruikt is.

Loopt het slot van het demonstratiemodel stroef, dan zal het waarschijnlijk nooit soepel gaan werken. Koop nooit een traphekje met een slot dat onprettig is in het gebruik. De kans is dan veel groter dat je het niet of niet goed gebruikt, met alle risico's van dien. 
Controleer altijd of het hekje goed in het slot is gevallen, bijvoorbeeld door er even aan te schudden. Het beste is het als je kunt voelen of horen wanneer het slot goed dichtzit, bijvoorbeeld met een harde klik. Hierop testen wij ook.
Sommige traphekjes hebben een 'automatisch slot' en vallen vanzelf dicht. Controleer in de winkel of dit ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat. 

2. Juiste hoogte: 65 cm / 75 cm
Tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan (een scharnier of de onderste dwarsbalk) en het hoogste punt van het hekje moet ten minste 65 cm zitten. Anders is het risico te groot dat het kind zich over het hekje heen kan trekken.
Het lichaamszwaartepunt van een kind van 18-24 maanden ligt gemiddeld op een hoogte van 50 cm. Dit geldt voor kinderen die gemiddeld 85 cm lang zijn. Maar de variatie in lichaamslengte is redelijk groot: een lang kind kan maximaal 40 cm groter zijn. Bij deze lange kinderen ligt het lichaamszwaartepunt op een hoogte van 73 cm. Voor deze kinderen is een traphekje met een hoogte van 65 cm niet veilig. De kans bestaat dat zij op de tenen leunend over het hekje heen kunnen klimmen en/of vallen. Daarom adviseren wij een hoogte van 75 cm.'

Let op: de meeste van deze hoge hekjes zijn niet heel breed. Heb je een breed trapgat, let dan op de maximale breedte die een traphekje kan overbruggen, eventueel met verlengstukken. 

3. Niet tussen of onder het hekje door
Als er tussen de spijlen, onder of naast het hekje een ruimte zit van meer dan 6,5 cm, kan een kind daar zijn heup doorheen wrikken. In het ergste geval blijft een kind steken bij zijn hoofd. Bij de geteste traphekjes zaten er meerdere met zulke gevaarlijke openingen. Een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.

4. Uitsteeksels en randen
Ga met je handen langs alle kanten van het hekje om te voelen of er scherpe randen, splinters of andere onafgewerkte punten aan zitten. Let er ook op dat het traphekje geen onderdelen heeft waar een kind achter kan blijven hangen met kleding.

5. Gebruik de handleiding
Zelfs een traphekje dat moeiteloos slaagt voor alle veiligheidstests, kan onveilig worden als het niet wordt gemonteerd en gebruikt volgens de handleiding. 
Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel. Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen en wijk niet af van de instructie. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn.

6. Gebruik het hekje veilig
Gebruik een traphekje zoals het bedoeld is. Bewaar de handleiding goed en volg de veiligheidswaarschuwingen die erin staan. Houd er rekening mee dat traphekjes bedoeld zijn voor kinderen tot 24 maanden oud. Vanaf die leeftijd worden kinderen te groot of vindingrijk en heeft een traphekje dus minder effect. Leer kinderen op tijd dat een trap geen speelplaats is, hoe ze de trap veilig op en af kunnen en dat een traphekje geen speeltoestel is.

Meer info:
www.consumentenbond.nl/traphekje/veiligheidstips-voor-traphekjes


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram