Veel ongevallen met hoverboards

123-hooverboard-06-17.jpg

nieuws

Volgens een studie van VeiligheidNl raadpleegden in 2016 meer dan 1300 mensen een dienst spoedgevallen na een ongeval met een hoverboard.  Hoverboards zijn onder kinderen en jongeren populaire, zelfrijdende tweewielers zonder stuur en zitting waar niet mee op de openbare weg mag worden gereden. Het maandelijks aantal letsels liep in de eerste helft van 2016 gestaag op tot ruim 200 in september. In vrijwel alle gevallen (97%) ontstond het letsel door een val, soms door een botsing. Twee derde deel (65%) van de slachtoffers liep een fractuur op, vaak aan de pols (35%).

Letsels door hoverboards worden in de overgrote meerderheid opgelopen door kinderen. Ruim de helft van de ongevallen met letsel door het gebruik van een hoverboard is in de leeftijd 10-14 jaar, ruim één op de tien 5-9 jaar. 
Het aantal behandelingen als gevolg van een ongeval met een hoverboard is in vergelijking met waveboards en spacescooters aanzienlijk hoger, en slechts iets lager dan het aantal ongevallen met skateboards waarvan toch een veel groter gebruik wordt verwacht.

VeiligheidNL beschikt niet over gegevens over incidenten met hoverboards die niet leiden tot letsels, zoals bijvoorbeeld branden die ontstaan zijn door hoverboards. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds maart 2017 vier meldingen gekregen van branden die veroorzaakt zijn door hoverboards. Het lijkt erop dat deze branden zijn ontstaan tijdens het opladen. De NVWA heeft op basis hiervan besloten onderzoek te doen. Hierbij wordt eerst onderzocht hoe branden kunnen ontstaan en aan welke technische eisen hoverboards moeten voldoen om te voorkomen dat ze in brand vliegen.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram