Heeft het zin om een neus-mondmasker te dragen tegen de Mexicaanse griep?

nieuws Op dit moment is er volgens het Commissariaat Influenza geen enkele reden om een masker te dragen.
Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het dragen van een masker in het normale maatschappelijke verkeer een infectie met griep voorkomt. Er zijn wel aanwijzingen dat de epidemie iets langzamer verloopt, als veel mensen een masker gebruiken. Dit geldt alleen als de maskers op de juiste manier gebruikt worden.
Wanneer u voor een patiënt zorgt die ziek is, kunt u een masker dragen als u in de buurt van de patiënt bent. Gooi na afloop van het contact het masker weg en was goed uw handen.
Als u ziek bent, kunt u een masker dragen als er anderen bij u in de buurt zijn om overdracht van de ziekte te vermijden.

Welk masker moet ik eventueel gebruiken?
Er bestaan twee types maskers:
• De chirurgisch maskers (ook bekend als mondmaskers, verzorgingsmaskers) zorgen voor afsluiting en vangen bij uitademing door een besmet persoon, uitgestoten druppeltjes op. Deze maskers zijn aangewezen voor gebruik door besmette patiënten en bieden bescherming voor de verzorgende en de onmiddellijke omgeving van de patiënt.
Het gebruik van deze maskers door niet besmette personen ter bescherming van de eigen gezondheid, wordt afgeraden aangezien er geen wetenschappelijke evidentie is voor hun effectiviteit.

• De FFP2-maskers zijn bestemd voor professionele gezondheidswerkers en voor personen die beroepshalve en van dichtbij in contact komen met een patiënt die besmet is door het virus. Deze maskers zijn niet aangeraden voor gebruik door niet-professionelen en enkel effectief indien ze volgens de correcte procedure gebruikt worden.

Hieronder vindt u enkele tips voor het gebruik van een masker:
- Bedek uw neus en mond zo zorgvuldig mogelijk met het masker.
- Zodra u een masker draagt, raakt u het zo weinig mogelijk aan met uw handen. Raakt u het toch aan? Was dan uw handen.
- Na lang gebruik kan een masker vochtig worden. Vervang het dan.

Elke gemeente zal zo nodig een voorraad chirurgische maskers krijgen. De lokale zorgmeldpunten zijn belast met de coördinatie van het beheer en de verdeling van de chirurgische maskers onder de huisartsen van hun gemeente, zodat deze voorraden zo dicht mogelijk aanleunen bij de bevolking.
De maskers zullen pas uitgedeeld worden na een beslissing van de gezondheidsinstanties. De maatregelen om zich te beschermen tegen het virus evolueren afhankelijk van de verspreiding van het virus. Het interministerieel Commissariaat Influenza zal deze maatregelen – zoals het uitdelen van maskers - bekendmaken.
Wanneer een groot aantal burgers een griepbesmetting oplopen, voorziet de overheid in een strategische stock aan maskers (32 miljoen chirurgische maskers en 6 miljoen FFP2 maskers).


Laatst bijgewerkt: juli 2009
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram