Blikseminslag: tips om de kans op te verkleinen

nieuws • Trek alle stekkers uit het stopcontact. Trek ook de kabels van de telefoon en distributie uit. Want alles wat binnenkomt en elektrische stroom geleidt, vormt een potentieel risico. De bliksem kan via die kabels het huis binnenkomen en brand veroorzaken in de computer, telefoon of huishoudelijke toestellen. Tijdens het onweer bel je dus beter niet met de vaste telefoon. De gsm is geen enkel probleem.

• Contact met metalen voorwerpen is af te raden. Blijf weg van metalen buizen die naar de grond leiden. Een blikseminslag kan overslaan.

• Een bliksemafleider op elk huis is aangeraden. Het is geen goedkope oplossing, maar vooral voor hoge huizen is een dergelijke geleider naar de grond geen overbodige luxe. Lage huizen die omgeven zijn door hoogbouw lopen minder risico - helemaal uit te sluiten is een blikseminslag nooit.

• Buiten blijft de auto de beste bescherming. Hij vormt een 'kooi van Faraday' die de bliksem afleidt naar de grond. Wie niet in de buurt van een auto is, gaat beter niet onder een boom staan. Niet alleen kan die omvallen. Wanneer de bliksem inslaat, kan hij via de boom op de mens overslaan.

• Als de bliksem dichtbij is, is het aangeraden om te hurken en de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten. Tussen de twee voeten ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond.
Het gebeurt vaak dat vee om die reden het slachtoffer wordt van blikseminslagen: dieren staan, tegen alle richtlijnen in, met hun poten wijdopen onder een boom.

• De bliksem zoekt goede geleiders, en korte afstand. Bij onweer is het onverstandig om op een heuveltop onder een boom te gaan schuilen: de boom trekt de bliksem aan. Ook is het niet raadzaam zelf het hoogste punt in het landschap te zijn tijdens een onweer. Golfers worden nog wel eens getroffen terwijl ze hun metalen clubs naar de hemel opheffen om een bal te slaan.

• De oude truc om te weten hoe ver het onweer verwijderd is, blijft geldig. Deel het aantal seconden tussen het zien van de bliksem en het geluid van de donderslag door drie. De uitkomst is het aantal kilometer dat het onweer van u verwijderd is.

Als er bijvoorbeeld twaalf seconden verlopen tussen de bliksem en de donder dan bevindt het onweer zich op vier kilometer.

• Blikseminslag bij mensen komt niet veel voor, maar de gevolgen zijn ernstig . Soms heeft het de dood tot gevolg. De letsels die de persoon oploopt zijn afhankelijk van het pad van de stroom door het lichaam, te herkennen aan de ingangspoort en de uitgangspoort van de bliksem. Dit zijn de plaatsen waar de elektrische stroom van de bliksem het lichaam respectievelijk binnen treedt en weer verlaat. De stroomstoot baant zich een weg van de ene poort naar de andere en beschadigt daarbij elk orgaan op zijn weg . De getroffen huid vertoont meestal brandwonden. Vaak stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok, waarna ook de ademhaling uitvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek, met schade tot gevolg. Ook wanneer de bliksem de hersenen en het zenuwstelsel treft, is het letsel aanzienlijk. De gevolgen kunnen zijn: afasie, persoonlijkheidsverandering, depressie, aanzienlijk geheugenverlies en motorische storingen en verlamming.

Lees ook: Bescherming tegen bliksem


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram