Bisphenol-A in babyproducten verboden

123-fopspeen-blauw-170_07.jpg

nieuws Sinds 1 januari 2013 is de gevaarlijke stof Bisphenol-A (BPA) in alle babyartikelen verboden. Tot nu waren alleen zuigflessen met BPA in ons land verboden. Dat verbod werd nu uitgebreid naar onder meer fopspenen, bekers, bordjes, bestek en alle andere producten en voedingsverpakkingen voor kinderen tot drie jaar.
Bisphenol A wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaten en epoxyharsen. Polycarbonaten is een veelgebruikt plastic in speelgoed, hervulbare water- en melkflessen, bekers...

Epoxyharsen worden o.a. gebruikt voor de binnenbekleding van conservenblikken en drinkblikjes. Alle consumenten worden hier aan blootgesteld, maar vooral jonge kinderen ondervinden meer gezondheidsrisico's omdat zij een hogere blootstelling(per kilogram lichaamsgewicht) hebben dan volwassenen. BPA lijkt op een vrouwelijk hormoon en kan groei- en ontwikkelingsprocessen verstoren. Volgens sommige onderzoeken kan BPA ook kanker veroorzaken en bijdragen aan hartziekten en diabetes.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is er teveel onzekerheid over de veiligheid van de stof en dient op basis van het voorzorgsprincipe de blootstelling van jonge kinderen zo laag mogelijk worden gehouden.


Laatst bijgewerkt: december 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram