Een kwart van de vakanties verpest door gezondheidsklachten

123-vr-vakantie-zee-strand-07-18.jpg

nieuws

Consumenten ervaren veel verschillende gezondheidsklachten op weg naar- en tijdens het vakantieverblijf. Bij reizen buiten Europa geeft ruim 1 op de 3 ondervraagde vakantiegangers aan dat de ondervonden gezondheidsklachten leiden tot een aantal dagen ziek of zelfs onderbreking van de vakantie. Bij reizen binnen Europa is dit ruim 1 op de 5. 

Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) naar gezondheidsklachten op reis. 
Uit het onderzoek onder bijna 500 respondenten blijkt dat vakantievierders zich slecht voorbereiden en dat een volledige ‘Medicijntas’ met voldoende geneesmiddelen ontbreekt. Het gevolg is dat 1 op de 7 vakantiegangers na terugkomst nog steeds last heeft van een gezondheidskwaal opgelopen tijdens de vakantie. 

Top 5 gezondheidskwalen
De top 5 van ondervonden gezondheidskwalen bestaat uit jeuk en huiduitslag (bijv. na een insectensteek), verbrande huid door zonnebrand, verstopping, diarree en maagklachten. 

Consumenten denken vaak genoeg te hebben aan pleisters en een pakje pijnstillers terwijl jeuk en maag- en darmklachten vaak voorkomen. Zo heeft bijna de helft van de ondervraagde vakantiegangers last van diarree bij een reis binnen Europa. Buiten Europa is dit ruim 60 procent. 

Onderschatten gezondheidsklachten & vakantiestress 
Vrouwen, meer dan mannen, onderschatten het voorkomen van gezondheidsklachten op vakantie. Zo worden middelen tegen jeuk doorgaans weinig meegenomen ondanks dat ruim 70 procent van de vrouwen last heeft van jeuk bij een reis buiten Europa. Ook hebben vrouwen veel meer last van reisstress (bijna 70 procent) dan mannen (ruim 20 procent).

Lees ook: Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram