Vaccin remt hersentumor

inspuiting.jpg

nieuws Patiënten met een gevorderde hersentumor krijgen mogelijk betere vooruitzichten door een experimenteel vaccin van lichaamseigen cellen.

Steven De Vleeschouwer van de KU Leuven behandelde 23 patiënten bij wie de tumor in de hersenen hardnekkig bleef terugkomen ondanks een operatie en verschillende behandelingen. Witte bloedcellen van iedere patiënt werden in het laboratorium gemengd met eiwitten uit de hersentumor van de patiënt.

Witte bloedcellen maken deel uit van het afweersysteem van het lichaam. De toegevoegde tumoreiwitten jutten de bloedcellen op om de tumor aan te vallen. De patiënten kregen de eigen opgejutte cellen met injecties onder de huid toegediend.

De hergroei van de tumor bleek in sommige gevallen geremd. Terwijl de levensverwachting van patiënten in dat stadium van de ziekte met de gangbare behandeling rond een half jaar ligt, lag ze met het experimentele middel rond een jaar. Enkele patiënten overleven intussen al drie jaar zonder te hervallen ,,en dat is toch bijzonder'', zegt Stefaan Van Gool van de afdeling Kindergeneeskunde-oncologie, die het onderzoek begeleidde.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram