UGent zoekt proefpersonen en medewerkers voor covid-19-vaccinstudies

123m-vaccin-vr-27-8.jpg

nieuws CEVAC, het Centrum voor vaccinologie van het UZ Gent, maakt zich op voor de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Naast proefpersonen rekruteren de onderzoekers ook medewerkers voor de nieuwe unit voor covid-19-studies, die speciaal wordt opgericht.


In de eerste twee fases van de studie bestudeerden wetenschappers de veiligheid, dosering en de reactie van het afweersysteem, nu moet de derde en laatste fase uitwijzen of het vaccin doeltreffend is. “We moeten kunnen nagaan hoe groot de besmettingsgraad is onder de deelnemers en in welke mate het vaccin bescherming biedt. De deelnemers, die we gedurende 1 jaar nauwgezet opvolgen, moeten dus voldoende vaak blootgesteld worden aan het virus”, vertelt Prof. dr. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd CEVAC. In november gaat de trial met 2000 proefpersonen van start, met een eerste inspuiting. 
Speciale onderzoeksunit
Om alles in goede banen te kunnen leiden, wordt een speciale unit opgericht met onthaal, wachtzaal, bereidingsruimte voor het vaccin, een labo en verschillende lokalen waar de proefpersonen hun vaccin krijgen. De helft van de deelnemers krijgt het actieve vaccin, de andere helft een placebo. Noch de deelnemers, noch de artsen weten wie welk vaccin kreeg.

Naast proefpersonen is het CEVAC ook op zoek naar medewerkers die zich minstens 3 dagen per week kunnen vrijmaken voor de selectie, vaccinatie en opvolging van de deelnemers. “Een unieke kans voor artsen en studieverpleegkundigen om te kunnen meewerken aan de zoektocht naar het vaccin tegen covid-19”, zegt prof. Leroux-Roels.

Wil je graag deelnemen of meewerken aan de studie? 
- Informatie en toelatingsvoorwaarden voor deelnemers vind je hier 
- De vacature voor medewerkers vind je hier

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.vrt.be

Lees ook: Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram