Veenbessen alternatief voor antibiotica om urineweginfecties te voorkomen.

nieuws Veenbessen of cranberry's vormen een mogelijk alternatief voor antibiotica om urineweginfecties bij premenopausale vrouwen te voorkomen, zeggen onderzoekers van de universitaire Medisch Centra van Amsterdam en Maastricht in de Archives of Internal Medicine. Veenbessen (in de vorm van capsules, veenbessensap werd in deze studie niet getest) zijn weliswaar veel minder effectief dan antibiotica, maar ze hebben het voordeel dat er geen antibiotica-resistentie kan ontstaan.

Als een blaasontsteking minstens drie keer per jaar terugkomt, kan een lage dosis antibiotica worden voorgeschreven om een nieuwe infectie te voorkomen. Vrouwen die de antibiotica namen, kregen gemiddeld 1,8 blaasontstekingen, tegen zes het jaar ervoor, een afname van ongeveer zeventig procent. Vrouwen die veenbessencapsules namen (500 mg tweemaal per dag), kampten gemiddeld met vier blaasontstekingen, tegen zeven in het jaar ervoor: een daling van ongeveer veertig procent.

Continu antibiotica slikken heeft echter één groot nadeel: de bacteriën kunnen resistent worden tegen antibiotica,waardoor medicijnen geen effect meer hebben. Bij gebruik van antibiotica wordt 90 procent van de darmbacteriën al na één maand resistent, blijkt uit het onderzoek. Die resistentie kan tot drie maanden aanhouden.
Noteer dat deze studie alleen betrekking heeft op het voorkomen van urineweginfecties, niet over de behandeling ervan.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram