Operatie bij urineverlies beter dan bekkenoefeningen

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws Bij vrouwen met matige tot ernstige inspannings urine-incontinentie is een operatie effectiever dan kine, de huidige standaardbehandeling. Dit blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Vrouwen die last hebben van urineverlies als gevolg van inspanning, hoesten of niezen, moeten in Nederland eerst bekkenoefeningtherapie doen. Als dit niet helpt kunnen zij worden geopereerd met een TVT-bandje, een kunststof bandje dat geplaatst wordt onder de urinebuis. Inspanningsgerelateerde urine-continentie is een veel komend probleem bij vrouwen (1 op de 4 vrouwen ouder dan 35 jaar heeft er last van) en kan de kwaliteit van leven aantasten.

In deze studie is onderzocht of iedereen wel eerst bekkenoefentherapie moet ondergaan of dat direct opereren ook een goede behandeling is. Het onderzoek toont aan dat direct opereren effectiever is dan bekkenoefentherapie, zowel wat betreft klinische uitkomsten als kwaliteit van leven.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram