Ook urineverlies (incontinentie) bij jonge vrouwen

123h-incont-vrouw-urineverl-10-181.jpg

nieuws Ongewild urineverlies (incontinentie) komt ook bij jonge vrouwen voor, zelfs vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Australische onderzoekers bestudeerden ruim 1000 vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. Ongeveer een op de acht vrouwen had last van urine-incontinentie in de maand voor ze werden ondervraagd.

Meestal ging het om ongewild urineverlies tijdens inspanning (zogenaamde inspannings- of stress-incontinentie). Het onderzoek verscheen in de Annals of Internal Medicine.

In tegenstelling tot andere onderzoeken vond men geen verband tussen urineverlies en leeftijd, BMI, lichamelijk activiteit of urineweginfecties in het verleden. Waarschijnlijk komt dat doordat de onderzochte vrouwen redelijk jong waren en veel bewogen. Ook zwangerschap was niet de oorzaak vermits geen enkel van de vrouw al zwanger was geweest.

Er bleek wel een verband te bestaan met seks: bij de vrouwen die geregeld seks hadden én die geen pil gebruikten, had 22% (of 1 op 5) last van urineverlies. Bij vrouwen die geen seks hadden of die de pil gebruikten, was dat slechts 10%.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de vrouwen die geregeld seks hebben, meer urineweginfecties hebben. Waarom de pil blijkbaar beschermt tegen incontinentie, is echter niet duidelijk.


Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram