Wat is Platelet Rich Plasma Therapie of PRP?

In dit artikel
Wat is Platelet Rich Plasma Therapie of PRP?

dossier

Platelet Rich Plasma (PRP) is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, ook wel groeifactoren genaamd. Als je bijvoorbeeld een wonde oploopt, zal je lichaam reageren door bloedplaatjes aan te maken en naar de wonde te brengen. Deze geven dan groeifactoren vrij waardoor er een snellere wondgenezing zal zijn. Door bloedplaatjes te concentreren neemt ook de concentratie aan groeifactoren fors toe.

Het idee is dat een inspuiting met PRP in beschadigd weefsel het lichaam zal stimuleren tot de groei van nieuwe gezonde cellen en zo het natuurlijk genezingsproces zal bespoedigen.

Indicaties

Er is een bewezen effect op pijnklachten en functieverlies bij kraakbeenletsels of slijtage van een gewricht (artrose). Meest voorkomende gewrichten waar PRP in aangebracht wordt, zijn de knieën, heupen, schouders en het duimbasisgewricht maar je kan het eigenlijk in eender welk gewricht inbrengen. 

Een tweede groot domein waar PRP inspuitingen voor gebruikt worden, zijn de peesproblemen (tendinopathieën) waar het zowel bij peesletsels van acute als van chronische origine toegediend wordt. Er is reeds bewijs dat het een gunstig effect heeft bij patiënten met een tenniselleboog en patiënten met een hielspoor. Voor overige peesproblemen (bv. ontstekingen van de patellapees, achillespees of een schouderpees) kan het eveneens gebruikt worden maar is er nog onvoldoende zekerheid dat het een langdurig resultaat geeft ten opzichte van andere behandelingen (kinesitherapie, ESWT, cortisone of een operatie). 

PRP inspuitingen zullen soms ook tijdens een operatie aangebracht worden om het herstel te bevorderen, bijvoorbeeld bij een hechting van de een gescheurde pees in de schouder (rotator cuff) of bij een operatie van een gescheurde kruisband.

Bij topsporters zal het soms ingespoten worden bij een acuut letsel zoals een spierscheur of bij een verrekking van een ligament. Zo is het bijvoorbeeld geweten dat Rafael Nadal en Tiger Woods deze behandelingen ondergingen voor hun blessures. 

Voor deze laatste twee indicaties is er echter wel nog geen duidelijk bewijs dat het positieve effecten heeft. 

Lees ook: Kalk in de schouder

Verloop van de behandeling

Voorbereiding op de behandeling 
Het is belangrijk dat één week voor de behandeling geen bloedverdunners of ontstekingsremmers (bv. ibuprofen of aspirine) meer worden ingenomen en dat er de dag voor de behandeling voldoende gedronken wordt. Je mag nog gegeten hebben voor de behandeling plaatsvindt. 

Verloop van een PRP-therapie 
Een kleine hoeveelheid bloed, afgenomen uit de arm door een verpleegkundige of dokter, wordt gecentrifugeerd gedurende een 15-tal minuten, hierdoor worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kan men selectief de bloedplaatjes uit het eigen bloed isoleren. De selectie van het plasma rijk aan de bloedplaatjes zal hierna door de arts-specialist (fysisch geneesheer of orthopedist) ingespoten worden op de exacte plaats. Dit zal zeer vaak met behulp van beeldvorming (echografie) gebeuren zodat men exact in het beschadigde weefsel inspuit. Eénmaal de bloedplaatjes op de plaats aangebracht zijn, zullen ze afbreken en hun groeifactoren vrijgeven.
Duur van de behandeling 
Voor de hele behandeling trekt men best een uur uit. 
Vaak worden er 1, 2 of 3 inspuitingen gegeven met een kortdurend interval (1 tot 3 weken tussen de inspuitingen).
Na de behandeling
Je kan in principe zelf met de wagen naar huis rijden. De inspuiting kan lokale pijn veroorzaken. Dit kan hevig zijn en kan leiden tot een tijdelijke afname van de beweeglijkheid van het gewricht. Het is hierdoor essentieel om het de eerste drie dagen rustig aan te doen.  Ijsapplicatie kan helpen om de pijn te verlichten. In de eerste week na de behandeling mag men geen ontstekingsremmers innemen. Een gewone pijnstiller mag wel ingenomen worden. Omdat PRP lichaamseigen (autoloog) is en dus direct uit je eigen lichaam komt zal er quasi nooit een allergische reactie optreden in tegenstelling tot bij andere injecties zoals hyaluronzuur of cortisone. 

Omdat PRP injecties bedoeld zijn om genezing of celgroei te bevorderen, zal er geen onmiddellijke pijnverlichting of functieverbetering zijn. Echter, na enkele weken of maanden zal je langzaamaan merken dat het probleem sneller geneest dan als je geen PRP injectie zou gekregen hebben.

Auteur: Dr. Leonie Geukens, Fysische Geneeskunde

Shockwavetherapie, PRP en EMG
www.fysischegeneeskunde.be
www.shockwavelimburg.be

bron: Dr. Leonie Geukens

Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram