Kalk in de schouder

dossier Kalkafzettingen kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan maar komen het vaakst voor in de schouderpezen (de rotator cuff). De rotator cuff is de aanhechting van een groep pezen op de schouderkop die voor de stabiliteit en beweging van de schouder zorgen.

schouder1.jpg
De oorzaak van de kalfafzetting is nog onbekend. Men vermoedt dat een verminderde bloeddoorstroming (ischemie) door en rond de pezen de aanzet vormt tot de ontwikkeling van kalkfragmenten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat pezen door de natuurlijke veroudering minder goed herstellen van microtrauma’s en dat eventuele pogingen tot herstel gepaard gaan met kalkafzettingen.

Bij wie komt kalk in de schouder voor?

Kalkafzettingen komen voornamelijk voor bij volwassenen tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar, en dit meer bij vrouwen dan bij mannen. Men stelt het ook vaker vast bij mensen met schildklierproblemen en suikerziekte.  Hoewel het meer gezien wordt bij mensen die sporten of die voor hun werk veel met de schouder werken, kan het bij iedereen ontstaan.

Symptomen van kalk in de schouder

Een verkalking in een schouderpees is één van meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. De meeste mensen zullen pijn of discomfort ervaren wanneer de kalk klem komt te zitten tussen het dak van de schouder en de bovenarm. Dit neemt toe bij bepaalde bewegingen en zal aanleiding geven tot een ontstekingsreactie. De pijnklachten situeren zich meestal aan de voorzijde of achterzijde van de schouder en in de bovenarm, soms zal er zelfs uitstraling zijn tot in de hand.

Sommige mensen zullen hevige pijn ervaren en de arm nog zeer moeilijk kunnen bewegen of ’s nachts niet kunnen slapen op de betreffende zijde. Er zijn echter ook mensen die geen enkele klacht ondervinden van een aanwezige verkalking.

Diagnose van kalk in de schouder

Als je schouderpijn of -discomfort ondervindt die niet vanzelf verdwijnt na enkele dagen, kan je best een dokter raadplegen. Deze zal luisteren naar de symptomen en de voorgeschiedenis bevragen. De dokter zal een klinisch onderzoek uitvoeren om te evalueren of er een bewegingsbeperking aanwezig is, hoeveel pijn er aanwezig is en of er pezen inklemmen bij bepaalde testen.

Indien de dokter vermoedt dat er sprake is van kalk in de schouderpezen zal hij je verder sturen voor een echografie en soms een RX van de schouder. Op een echografie kan je de verkalkingen en de locatie ervan zeer nauwkeurig in beeld brengen. Op een RX kan je alleen grote verkalkingen zien.

Eénmaal de diagnose bevestigd is en de juiste locatie en grootte van de kalk gekend is, kan er een behandelplan opgesteld worden. 

Behandeling van kalk in de schouder

schouder3.jpg
Niet-operatieve behandeling
De behandeling zal altijd eerst conservatief dus niet-operatief zijn. In eerste instantie zal met koeling en onstekingsremmers (NSAIDs) gewerkt worden om de pijn te verlichten. Je kan ook een cortisone inspuiting krijgen om de pijn en zwelling te verminderen.

Kinesitherapie is aangewezen voor mensen met matige en ernstige pijn om de beweeglijkheid van de schouder te bewaren en te zorgen voor een goede houding waardoor de kalk minder gekneld komt te zitten tussen het schouderdak en de bovenarm. 

Indien de hinder aanwezig blijft, kan in tweede instantie opgestart worden met echogeleide extracorporele shockwave therapie (ESWT). Dit dient te gebeuren door een arts-specialist waarbij deze eerst de exacte locatie van de kalkafzetting in kaart brengt door middel van een echografie. Dan zullen er hoogenergetische geluidsgolven op de kalk afgevuurd worden om het verbrijzelingsproces in gang te zetten. ESWT bestaat doorgaans uit 3 behandelingen die ongeveer met 1 week tussentijd (de opeenvolgende behandelingen versterken elkaar) gegeven worden. De schokjes kunnen pijnlijk zijn en de dokter zal de intensiteit aanpassen aan wat de patiënt verdraagt. Er is geen nazorg nodig: je kan met de wagen rijden en alle normale activiteiten hervatten. ESWT is trouwens uiterst veilig. De dag nadien is er soms wel een lichte roodheid, maar die verdwijnt spontaan.

Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”

Een iets invasievere behandeling is de percutane needling (barbotage). Tijdens deze procedure zal de arts-specialist de regio eerst verdoven door middel van locale anesthesie. Hierna zal hij onder echogeleide een naaldje aanbrengen in de kalk en deze enkele malen aanprikken en geleidelijk aan proberen opzuigen. Deze behandeling wordt doorgaans als zeer pijnlijk ervaren door de patiënt. 

Operatieve behandeling
De meeste mensen zullen verlost geraken van hun kalkafzetting en van hun pijnklachten zonder een operatie. In 10% van de gevallen is er echter uiteindelijk wel een operatie nodig. Tegenwoordig zal dit meestal een kijkoperatie zijn waarbij de dokter door middel van een camera in de schouder zal bepalen waar de kalkafzetting zich juist bevindt om deze dan chirurgisch te verwijderen.

Hierna is kinesitherapie aangewezen gedurende een 6 à 8-tal weken. Soms wordt er een draagdoek aangeraden voor enkele dagen om de schouder te ondersteunen. 

Een kalkafzetting kan tot slot ook spontaan verdwijnen zonder behandeling. Het negeren van pijnklachten is echter niet aangewezen omdat dit kan leiden tot een frozen shoulder. Eenmaal een verkalking verdwenen is, zal deze doorgaans niet meer terugkomen. Wel kan je hetzelfde probleem aan de andere schouder nog eens doormaken. 

Lees ook: Frozen shoulder: een stijve schouder

Auteur: Dr. Leonie Geukens, Fysische Geneeskunde
Shockwavetherapie, PRP en EMG
www.fysischegeneeskunde.be
www.shockwavelimburg.be

bron: Dr. Leonie Geukens

Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram