Rugklachten: veel behandelingen, weinig bewijs van effectiviteit

nieuws Voor veel behandelingen van lage rugklachten die langer dan 3 maanden duren, bestaat geen bewijs dat ze werken. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam die ruim 160 studies analyseerden.
Oefentherapie, gedragsmatige interventies en multidisciplinaire behandelingen zijn effectief in het verminderen van pijn en het verbeteren van het dagelijks functioneren. Voor medicatie, rugscholen, lasertherapie, patiëntvoorlichting, massage, tractie, warmte applicaties, ruggordels, manipulaties van de wervelkolom en acupunctuur is het niet duidelijk of ze effectief zijn. Ook voor interventies waarbij men de rugklachten behandelt door het beïnvloeden van de pijngeleiding (zoals injecties) is geen bewijs gevonden van effectiviteit. Dit geldt tevens voor operaties waarbij kunstmatige tussenwervelschijven worden geplaatst.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram