Ruggenmergstimulatie zinvol voor patiënten met chronische pijn

nieuws Neurostimulatie-therapie (Spinal Cord Stimulation) bij patiënten met neuropathische, chronische pijn, vooral in de rug en de benen, geeft beter resultaat dan uitsluitend een conventionele medische behandeling (orale medicatie, zenuwblokkade, steroïden, fysiotherapie, psychotherapie en chiropractie). Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het vakblad Pain.
In België worden jaarlijks 1000 chronische pijnpatiënten met neurostimulatie succesvol geholpen worden.
Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een implanteerbare neurostimulator die elektrische pulsen afgeeft die pijnsignalen in het ruggenmerg blokkeren.

De studie toonde aan dat patiënten in vergelijking met de conventionele medische behandeling alleen, na 6 maanden neurostimulatie (SCS) in combinatie met een conventionele medische behandeling, een significant grotere mate van pijnverlichting en een betere kwaliteit van leven ervaren, en beter kunnen functioneren en tevredener zijn over de behandeling.
48% van de SCS-patiënten ervoeren een verlichting van beenpijn van 50% of meer in vergelijking met 9% van de patiënten met alleen de conventionele behandeling.
Alle 100 patiënten in de studie hadden ten minste één anatomisch succesvolle rugoperatie voor een hernia van de tussenwervelschijf ondergaan, maar hadden ten minste 6 maanden later nog last van matige tot ernstige pijn in één of beide benen en in mindere mate in de rug. Ze waren geen kandidaat voor aanvullende spinale chirurgie. De pijn werd veroorzaakt door zenuwbeschadiging door een onbehandelde of langer bestaande zenuwcompressie in de rug, of door een gecompliceerde rugoperatie waarbij een ingewikkelde decompressietechniek was gebruikt. Bij aanvang van de studie was de kwaliteit van leven door de pijn vergelijkbaar met die van patiënten met hartfalen of terminale kanker.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram