Pijn bij vrouwen anders en ernstiger dan bij mannen

nieuws Vrouwen kampen vaker en langer met ernstige pijnverschijnselen dan mannen en krijgen daarvoor minder vaak een passende behandeling. Dat stellen pijndeskundigen op basis van onderzoek door de International Association for the Study of Pain.
De meeste artsen zijn onvoldoende op de hoogte van de genetische, biologische en hormonale verschillen tussen de geslachten om de pijnen en problemen goed aan te pakken. Het zijn net die verschillen die ervoor zorgen dat vrouwen vaker lijden aan pijnlijke en langdurige aandoeningen, zoals migraine, darmproblemen of artrose’, aldus de onderzoekers die hun resultaten voorstelden op een internationaal pijncongres in Glasgow.
Beter begrijpen hoe geslachtsverschillen pijn beïnvloeden, kan ook leiden tot een andere medische aanpak. Zo bleek bijvoorbeeld uit Zweeds onderzoek dat vrouwen bij een hartaanval vaak last hebben van algemene pijn in rug en schouders, terwijl artsen vooral getraind zijn in het opsporen van pijn in de linkerarm, die bij mannen dikwijls aangeeft dat er sprake is van een hartaanval. Dat leidt ertoe dat in geval van een vrouwelijke patiënt niet altijd de juiste diagnose wordt gesteld, met alle mogelijk fatale gevolgen vandien.

Ook worden vrouwen als ze bij hun huisarts klagen over pijn, vaak niet geloofd en doorgestuurd naar een psychiater in de veronderstelling dat ze kampen met een depressie.
De deelnemers aan de conferentie in Glasgow pleiten er dan ook voor pijn te erkennen als een aandoening op zichzelf en vragen grotere aandacht voor de specifieke, en tot nu toe onvoldoende onderkende problemen die vrouwen op dat vlak hebben.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram