Heeft het zin om producten met probiotica te eten?

nieuws Tegenwoordig worden we op TV overspoeld met reclame waarin de voordelen van yoghurtdrankjes met probiotica worden bezongen. Ze zouden onmisbaar zijn voor een gezonde darmflora. Een probioticum is een levend bacterieel product dat via de mond wordt ingenomen en de gezondheid bevordert door het bacteriële evenwicht in de darm te verbeteren.

Volgens het Nederlandse Voedingscentrum zijn deze yoghurts alleen zinvol voor mensen met darmklachten, zoals verstopping of aanhoudende diarree. Gebruik van deze producten heeft nauwelijks extra voordelen voor gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten. Voor een gezonde darmflora is in de eerste plaats gezond en gevarieerd eten van belang, met voldoende drinken en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Het is vooral belangrijk genoeg voedingsvezels binnen te krijgen, bijvoorbeeld via groente en fruit, peulvruchten en volkorenbrood. Voor een gezonde darmwerking heeft een volwassene circa dertig gram voedingsvezel nodig.

Probiotica kunnen ook zinvol zijn bij antibiotica-gebruik. Antibiotica doden alle bacteriën in de darmflora, niet alleen de ‘slechte’ ziekmakende bacteriën, maar ook de goede, zodat nogal eens diarree ontstaat tijdens of na het gebruik van een kuur. Door gelijktijdig, of liever nog, een paar dagen voor de start met antibioticum, een probioticum te gebruiken, zijn de diarreeklachten minder heftig of wordt diarree zelfs voorkomen.
Mogelijk zouden ze ook kunnen helpen bij mensen met lactose-intolerantie die de suiker in melk niet verdragen.
Tenslotte moet aangestipt worden dat men voor enig effect dagelijks deze drankjes moet innemen. Zodra men stopt met het innemen van deze probiotica, verdwijnt hun effect heel snel.

Meer informatie
www.food-info.net
www.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram