Gezonde muesli- en fruitrepen zijn niet gezond

123-muesli-reep-granen-170_10.jpg

nieuws Muesli- en fruitrepen die als gezond worden gepromoot, bevatten te veel (verzadigd) vet, suiker en calorieën. Dat zegt de Britse consumentenvereniging Which?. Volgens Which? Denken veel mensen ten onrechte dat deze muesli- en fruitrepen gezonder zijn dan een gewoon koekje. De consumentenorganisatie vindt dat de fabrikanten veel duidelijker moeten zijn over de hoeveelheden suiker, vet en calorieën.
Which? Onderzocht de 30 bestverkopende mueslirepen in Engeland, waaronder 7 speciaal voor kinderen.

• 29 van de 30 repen bevatten meer dan 15 g suiker per 100 g (15%), 16 repen zelfs meer dan 30%. Een deel van die suiker was afkomstig van het fruit in de reep, maar in 29 van de 30 repen was extra suiker toegevoegd. Eén van de repen bevatte 18 g suiker (op een totaal gewicht van 45 g), wat meer is dan een blikje cola, en neerkomt op 20% van de dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene.

• 10 van de 30 geteste mueslirepen bevatten te veel verzadigde vetten (meer dan 5g per 100g). Hiervan waren er 6 speciaal bedoeld voor kinderen. De reep met het hoogste vetgehalte bestaat voor een derde uit vet (6,6 g, waarvan 2,4 verzadigd vet). Dit was vooral afkomstig van pinda’s en hazelnoten, maar ook van toegevoegde plantaardige en gehydrogeneerde vetten.

• Bijna de helft van de mueslirepen bevatten meer dan 142 kcal. De meest calorierijke reep bevat 277 kcal, de minst calorierijke 63 kcal.

bron: Which? Investigation: Healthy snacks? (PDF, 910kb) September 2012 - Which? Analysis of 30 cereal bars: table of results (PDF, 58kb) August 16 2012

Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram