Geef geen fruitsap mee naar school

123-meisje-drank-fruitsap-170_08.jpg

nieuws Veel ouders denken nog altijd dat ze slim zijn als ze hun kinderen fruitsap meegeven naar school in plaats van frisdrank of chocomelk. Ze dwalen. Appelsiensap – zelfs versgeperst - bevat evenveel suiker als cola en uw kind wordt er even dik van als van cola. De vruchtensuiker uit fruit is niet beter of slechter dan de suiker die gebruikt wordt om frisdranken te zoeten. Dat het in het ene geval om natuurlijke en dus goede suikers zou gaan, en in het andere geval om kunstmatige en dus slechte suikers zou gaan, is onzin. Wat uw gezondheid betreft is de toegevoegde suiker uit cola even goed of even slecht als de ‘natuurlijke’ suiker uit vruchtensap of de toegevoegde suiker uit drinkyoghurt. Die ‘natuurlijke’ suikers bevatten niet meer of minder calorieën, en ze zijn even slecht voor het gebit van uw kind. Appelsiensap bevat bovendien citroenzuur, wat even agressief is voor de tanden als het fosforzuur uit cola.

Toegegeven, sinaasappelsap bevat een beetje vitamine C en foliumzuur, maar als uw kind normaal eet (bv. dagelijks aardappelen en groenten), dan heeft het geen tekort aan vitamine C. Als u moet kiezen dus appelsiensap en frisdrank, dan is appelsiensap iets beter, maar niet zo erg veel beter. Voor appelsap en druivensap, die nauwelijks vitamines bevatten, gaat dat zelfs niet op: zij bevatten nauwelijks vitamines.

Ook ijsthee is geen goed idee: dat is geen thee maar frisdrank met een theesmaakje of thee-extract, maar het bevat evenveel suiker en is even zuur als elke andere frisdrank.

Wat moet u dan wel meegeven naar school? Het beste is gewoon (kraantjes)water of desnoods een caloriearm lightdrankje. Als u ze toch fruitsap meegeeft, geef ze dan geen fruitsap bij het ontbijt of het vieruurtje, maar een vers stuk fruit, en hou het bij dat ene pakje of flesje.

Meer info: www.voedingscentrum.nl/

Lees ook: Kinderen en fruitsap

Lees ook: Frisdranken: snel tot 7 klontjes suiker

Lees ook: nog 2 stavende stukken voor het artikel over fruitsap


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram