Kinderen en fruitsap

123-meisje-drank-fruitsap-170_08.jpg

dossier Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap. Jonge kinderen hebben in het algemeen een voorkeur voor zoete voedingsmiddelen en dranken.

Lees ook: Frisdranken: snel tot 7 klontjes suiker

Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommigen gemakkelijk meer fruitsap zouden drinken dan goed voor ze is. Hoewel fruitsap een gunstige bijdrage kan leveren tot een goede voeding, waarschuwt de “American Academy of Pediatrics” voor een overmatig gebruik ervan.

• Vruchtensappen bevatten relatief veel enkelvoudige suikers, zij het van natuurlijke oorsprong, namelijk afkomstig van de vrucht zelf. Eén glas ongezoet sinaasappelsap (± 150 ml) bevat ongeveer 14 g suiker. Druivensap en appelsap, gegeerd bij veel peuters en kleuters, bevatten nog iets meer suiker, respectievelijk 24 g en 16 g per glas van 150 ml. Deze waarden komen overeen met het suikergehalte in frisdranken. Omwille van de aanbreng van vitaminen, mineralen en eventueel andere bioactieve bestanddelen zoals flavonoïden zal fruitsap het echter steeds halen van frisdranken in de richtlijnen voor een goede voeding. Naast suiker en water brengen frisdranken geen andere essentiële voedingstoffen aan. De resultaten naar het effect van fruitsap op de toenemende prevalentie van obesitas bij kinderen zijn tegenstrijdig. Veel hangt waarschijnlijk ook af van de gebruikte hoeveelheden, de rest van de voeding en de mate waarin de kinderen lichamelijk actief zijn.
• Een ander mogelijk nadeel van te veel fruitsap heeft te maken met cariës, in het bijzonder wanneer fruitsap regelmatig tijdens de dag wordt aangeboden via een fles met fopspeen of een gesloten drinkbeker (floridecariës).
• Vruchtensappen kunnen het ontstaan van een peuterdiarree in de hand werken. Het betreft in het bijzonder de soorten die van nature veel sorbitol (een suikeralcohol) bevatten zoals het sap van appelen, peren, druiven en pruimen alsook soorten die veel meer fructose dan glucose bevatten (bv. appelsap).
• Ten slotte moet erop worden toegezien dat vruchtensappen niet als vervangmiddel van melk en melkproducten worden gebruikt. In vergelijking met melk en melkproducten missen zelfs calciumverrijkte vruchtensappen nog verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor een optimale ontwikkeling van het kind, zoals vetten, eiwitten, vitaminen B2, B12 en zink.

• De “American Academy of Pediatrics” beveelt aan om kinderen jonger dan 6 maanden geen fruitsap te geven.
• Van 1 tot 6 jaar geeft men best niet meer dan ongeveer 170 ml (6 ounces) per dag en dan bij voorkeur als onderdeel van een maaltijd of tussendoortje. De toediening via een fles met fopspeen wordt stellig afgeraden.
• Voor de leeftijdscategorie van 7 tot 18 jaar stellen zij een limiet voor van ongeveer 340 ml (12 ounces) per dag. Ouders moeten hun kinderen leren dat water de beste dorstlesser is. Weigert het kind water te drinken, dan kan wat vruchtensap aangelengd met dubbel zoveel water een oplossing zijn. Deze goede gewoonten kunnen ertoe bijdragen dat kinderen later ook minder vruchten- of frisdranken gaan drinken. Hoewel een glas 100 % puur fruitsap best wel eens een stuk fruit mag vervangen, blijft het belangrijk kinderen en adolescenten ertoe aan te sporen dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Een stuk fruit bevat meer vezels dan fruitsap en bevordert de kauwfunctie.

Fruitsap (100 % puur) in combinatie met voldoende melk en een uitgebalanceerde voeding kan bijdragen tot de voedingsbehoeften van het kind zonder daarbij te veel suiker en calorieën aan te brengen. Voorwaarde is echter dat het gebruik beperkt blijft tot 1 à 2 glazen per dag en het geen andere belangrijke voedingsmiddelen zoals water en melk vervangt.

Lees ook: Water doet leven!Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram