Luchtkwaliteit beïnvloedt schoolprestaties van kinderen

123-milieu-luchtv-masker-auto-09-15.jpg

nieuws De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties. Dat schrijft het Nederlandse Longfonds naar aanleiding van een nieuwe Amerikaanse studie.
Kinderen die in een omgeving wonen waarin ze veel uitlaatgassen van auto's, vrachtwagen en bussen inademen, halen relatief lage cijfers op school. Dat komt mogelijk omdat ze vaker ziek zijn, of omdat hun hersenen zich minder goed ontwikkelen onder invloed van de uitlaatgassen.

De onderzoekers verzamelden gegevens over de woonplaats en de schoolprestaties van 1.895 kinderen. Per kind zochten zij uit hoeveel luchtvervuiling er jaarlijks werd geregistreerd in hun leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die relatief veel uitlaatgassen inademen beduidend minder hoge cijfers halen op school. Daarbij werd rekening gehouden met andere factoren die schoolprestaties beïnvloeden, zoals de opleiding van hun ouders.

Volgens hoofdonderzoekster Sara Grineski kunnen de resultaten op twee manieren worden uitgelegd. ‘Of luchtvervuiling leidt bij kinderen tot ziektes, zoals astma of luchtweginfecties, en dat leidt tot schoolverzuim en mindere prestaties, òf voortdurende blootstelling aan giftige uitlaatstoffen beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen negatief.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Population of Environment.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram