Linkshandigendag: zonder knoeien schrijven met de linkerhand

nieuws 13 augustus is de internationale linkshandigendag. Tussen 10 tot 15% van de mensen zouden linkshandig zijn. Daarnaast is er ook een grote groep mensen die geen ‘voorkeur’ hebben en bepaalde taken met de linker- en andere met de rechterhand verrichten. In sommige culturen moéten bepaalde taken met de linkerhand gebeuren, op het toilet bijvoorbeeld.
Vroeger werd linkshandigheid gestraft. Als je links schreef, kreeg je met een liniaal een tik op je vingers. Mensen werden gedwongen om rechts te schrijven, daarom zijn er veel ambidextrieële ouderen: ouderen die tweehandig zijn, doordat ze geleerd hebben met de rechterhand te doen waar ze normaal gesproken de linkerhand voor zouden gebruiken.
Tegenwoordig wordt linkshandigheid niet meer bestraft, maar indirect heb je in onze rechtshandig georiënteerde maatschappij nog wel vaak te lijden. Denk maar aan het knippen met een rechtshandige schaar, een blik open maken met een blikopener (die kapot gaat als je de verkeerde kant op draait) of op de computer werken met een rechtse computermuis. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van linkshandige artikelen.

Enkele tips om zonder knoeien te schrijven:
• Rechtshandigen behoren hun papier een tikje schuin naar links te leggen, zodat de lijn van penpunt naar elleboog haaks op de regel staat.
Linkshandigen doen dit precies andersom: zij leggen hun papier schuin naar rechts, zodat ook voor hen de lijn van penpunt naar elleboog haaks op de regel staat.
• Rechtshandigen schrijven met een vegende beweging, voornamelijk vanuit de pols, ongeveer zoals bij het aardappelen schillen. Een trekkende veeg naar binnen levert een neergaande, dikke lijn op, een duwbeweging naar buiten een dunne, opgaande lijn.
Linkshandigen maken een heel andere, subtielere beweging, die meer wegheeft van het uittrekken van een splinter met een pincet. Ze maken een trekkende beweging door de vingers die de pen omsluiten te krommen, met als resultaat een dikke, neergaande lijn. De duwbeweging als de vingers weer gestrekt worden levert een dunne, opgaande lijn op.
• De subtielere schrijfbeweging van de linkshandige vraagt om behoorlijk, soepel schrijfgereedschap. Gebruik een potlood, vulpen of fijnschrijver, maar laat de ruwe ballpoint aan rechtshandigen over.
Net als bij rechtshandigen beweegt de schrijfhand van linkshandigen als geheel zich op deze manier parallel aan de schrijfregel onder de regel voort. Zowel linkshandigen als rechtshandigen behouden dus uitzicht op het geschrevene, en vegen niet door de nog natte inkt.

Meer info over en voor linkshandigen:
www.xs4all.nl/~riksmits/lhu/lhu.html
www.anythingleft-handed.co.uk/


Laatst bijgewerkt: juli 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram