Zes voordelen van linkshandig zijn

dossier

Tussen 10% en 15% van de bevolking gebruikt bij voorkeur of uitsluitend de linkerhand om dagelijkse taken uit te voeren. Deze uniciteit betekent dat ze zich voortdurend moeten aanpassen in een wereld die voornamelijk ontworpen is voor rechtshandigen. Wat zijn de voordelen van linkshandig zijn? 

Lees ook: Androgyne hersenen goed voor mentale gezondheid?

Meer symmetrisch georganiseerde hersenen

123-linkshandig-schrijven-08-16.jpg

Het menselijk brein is lateraal verdeeld, wat betekent dat elke hersenhelft verschillende taken uitvoert. Bij de meeste mensen is de linkerhersenhelft (die de rechterkant van het lichaam controleert) bijvoorbeeld meer betrokken bij taal, terwijl de rechterhersenhelft (die de linkerkant van het lichaam controleert) geassocieerd wordt met ruimtelijke waarneming en patroonherkenning.

Bij linkshandigen kan deze hemisferische specialisatie minder uitgesproken zijn. Ze kunnen beide hersenhelften evenwichtiger gebruiken voor taken als taal, gezichtsvermogen en ruimtelijke waarneming. Linkshandigen kunnen daarom gemakkelijker schakelen tussen taken en meerdere taken tegelijk uitvoeren.

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Een voordeel in sport

  • In sporten zoals tennis zijn de meeste spelers gewend om tegen rechtshandige tegenstanders te spelen. De bewegingen en technieken van linkshandige spelers kunnen onverwacht en ongewoon lijken, wat het moeilijker maakt voor hun tegenstanders om effectief te reageren. Zo kan de serveer- en slaghoek van een linkshandige speler verrassend zijn voor een rechtshandige tegenstander
  • In teamsporten zoals voetbal of hockey kunnen linkshandigen vanuit verschillende hoeken aanvallen of verdedigen, wat hen nuttig maakt voor bepaalde strategische posities op het veld. Bijvoorbeeld, een linkshandige hockeyaanvaller kan de bal effectiever naar het doel leiden vanaf de linkerflank.
  • In boksen kan een linkshandige bokser een voordeel hebben, omdat de dominante hand dichter bij de tegenstander is, wat kan leiden tot krachtigere en onverwachte stoten. 

Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?

Aanpassingsvermogen en creativiteit

Linkshandigen worden gedwongen om zich aan te passen aan een rechtshandige wereld. Van jongs af aan moeten ze manieren vinden om zich te ontwikkelen in een wereld waar voorwerpen en gereedschappen gemaakt zijn voor rechtshandigen. Dit stimuleert de creativiteit.

Lees ook: Komt creativiteit enkel uit de rechterhersenhelft?

Voordelen in muziek

Sommige linkshandige muzikanten vinden unieke benaderingen om hun instrument te bespelen, wat kan leiden tot innovatieve stijlen.
Ook linkshandige muziekleraren hebben een voordeel. Wanneer een linkshandige muziekleraar les geeft, bijvoorbeeld gitaarles, zien zijn leerlingen hem als in een spiegel, wat het leren vergemakkelijkt.

Lees ook: Muziek heeft een stimulerend effect op hartslag

Verbale vaardigheden

Bij linkshandigen hadden de linker- en rechterhersenhelft sterkere banden in de gebieden die met taal geassocieerd worden, wat gecorreleerd zou kunnen worden met een grotere taalvaardigheid.

Herstel na een beroerte

Linkshandigen zouden sneller herstellen van een beroerte. Aangezien linkshandige mensen meer functies verdeeld hebben over de twee hersenhelften, is de schade minder groot bij een beroerte dan wanneer deze zich slechts in één hersenhelft bevindt. 

Het is echter niet bekend of de bilaterale verdeling van functies leidt tot linkshandigheid of dat linkshandigheid leidt tot een bilaterale verdeling van functies.

Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

Bronnen:
http://www.scientias.nl
https://www.telegraph.co.uk
https://www.mpi.nl
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.nature.com
https://www.theguardian.com


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram