Sinaasappels onder de douche voor meer energie en minder stress?

bing_appelsien_sinaasappel_douche_2023.jpg

dossier

Op TikTok duiken heel wat filmpjes op over de zogenaamde ‘shower orange’.  Mensen van over de hele wereld beweren dat ze na het eten van een sinaasappel onder de douche meer energie hebben en minder stress ervaren. Kan dat wel? 

Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn

Het klinkt allemaal wat gek, maar in 2014 toonden Braziliaanse onderzoekers aan dat citrusgeuren ons inderdaad een energieboost kunnen geven. Dat komt omdat de aromas erin slagen om onze hersenen te misleiden. Ze zorgen ervoor onze glucoselevels hoger lijken dan ze werkelijk zijn, waardoor er meer energie kan vrijkomen. Een studie uit 2016 bij universiteitsstudenten toont daarbij ook dat citrusgeuren kunnen helpen tegen stress.

Moet je nu speciaal je sinaasappel onder de douche eten om de positieve effecten te ervaren? Niet per se, maar de warmte en de vochtigheid zal wel helpen om de geur beter te verspreiden. Bovendien heb je geen last van plakkerige handen. Goede bonus, toch?  

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Bronnen:
https://www.researchgate.net
https://yadda.icm.edu.pl
https://spoonuniversity.com

Geschreven in samenwerking met Frederike Annaert


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram