Het geheim tegen stress? Een boom voor je raam

nieuws Een studie van Schotse wetenschappers toont aan dat een wandeling in een groene omgeving of zelfs vanuit je kantoorraam kijken naar een groen uitzicht, goed is voor je brein en stress reduceert.

Onderzoekers van de Heriot-Watt University in Edinburgh en de University of Edinburgh hebben voor hun studie gebruik gemaakt van een soort van draagbare elektro-encefalogram (EEG) om de precieze invloed van een groene omgeving op de hersenen na te gaan. Met behulp van deze technologie werd de hersenactiviteit van 12 gezonde jonge volwassenen gemeten tijdens hun 2,4 km lange wandeling door Edinburgh.

De wandeling van de 12 proefpersonen bestond uit drie delen: eerst doorkruisten ze het oudere historische stadsgedeelte, nadien wandelden ze door een park en tot slot beëindigden ze hun wandeling in een (verkeers)drukke commerciële wijk.

De wandelaars kregen de opdracht om op hun eigen tempo te stappen, maar ze mochten zich niet haasten of treuzelen. Tijdens deze wandeling van gemiddeld 25 minuten werd hun hersenactiviteit gemeten. Na de wandeling vergeleken de onderzoekers de verschillende hersenregistraties op vlak van frustraties, gerichte aandacht ('betrokkenheid'), mentale opwinding of kalmte.

Wat bleek?

Een groene omgeving vermindert duidelijk de mentale vermoeidheid. Wanneer de proefpersonen door de drukke gebieden liepen, vertoonde hun brein consistent meer opwinding en frustraties dan wanneer zij door het park kuierden. Daarnaast was de hersenactiviteit van de deelnemers opmerkelijk rustiger en meditatiever wanneer zij in het park waren.

Dat wil echter niet zeggen dat ze niet oplettend zijn in een groene omgeving, aldus Jenny Roe, docent aan de Heriot-Watt's School of the Built Environment. "Natuurlijke omgevingen houden het brein wel bezig", legt ze uit, "maar onze hersenen moeten in zulke settings minder inspanningen leveren terwijl er toch ruimte overblijft voor reflectie."

De studie suggereert bijgevolg dat een wandeling in een groene omgeving of gewoon zitten en kijken vanuit je kantoorraam naar een groen uitzicht, goed is voor je brein, helpt tegen stress en mentale vermoeidheid tegengaat.

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram