Voorzichtig met cafeïnehoudende pepmiddelen

nieuws Volgens recent Duits onderzoek begint het hart van iemand die een energiedrankje met cafeïne drinkt ongeveer na een uur sterker samen te trekken. Naast een mix van vitaminen en mineralen bevatten energiedranken vaak ook cafeïne. Op zich vrij onschuldige stoffen, maar toch moet je opletten met overmatig gebruik van cafeïne. Zeker wanneer je naast deze vitaminepillen nog andere cafeïnehoudende middelen innemen zoals energiedranken, koffie, cola, thee, …

De inname van grote hoeveelheden cafeïne leidt immers tot ongewenste effecten zoals hartkloppingen, hoofdpijn, bevingen, angst en slapeloosheid. Niet meteen bevorderlijk voor het studeren dus.

Maximum 300 mg cafeïne per dag
De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 300 mg cafeïne per dag in te nemen. Voor kinderen en zwangere vrouwen ligt dit nog lager. Een standaard blikje Red Bull bijvoorbeeld bevat 80 mg cafeïne, evenveel als een gemiddelde kop koffie. In een blikje cola zit 33 mg cafeïne en ook peppillen als Dynarax bevatten cafeïne. Tel deze verschillende hoeveelheden met elkaar op en je komt al snel tot die maximaal toegestane hoeveelheid van 300 mg.

Energieboost van korte duur
Heel wat jongeren denken dat deze cafeïnehoudende middelen hen helpen zich beter te concentreren en wakker te blijven. Niets is minder waar: cafeïne zorgt voor een korte en snelle energieboost, maar van zodra die is uitgewerkt slaat de vermoeidheid eens zo hard toe. Het zijn dus pepmiddelen die de vermoeidheid en nood aan slaap niet oplossen, maar tijdelijk verdoezelen door het zenuwstelsel overdadig te stimuleren.

Gevaar voor overmatig gebruik
Het VIGeZ waarschuwt voor een overmatig gebruik van cafeïne in allerlei vormen tijdens de examenperiode. De inname van grote hoeveelheden cafeïne (boven 300 mg) leidt immers tot ongewenste effecten zoals hartkloppingen, hoofdpijn, bevingen, angst en slapeloosheid. Daarom is het aan te raden om het gebruik van cafeïnehoudende middelen sterk te beperken. Voldoende slapen, regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende water drinken geven de beste garanties om de dag (of nacht) optimaal door te komen.

Laatst bijgewerkt: maart 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram