Twijfels over nut van sportdranken

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het nut van sportdrankjes is op zijn minst discutabel te noemen en het succes is vooral terug te voeren op succesvolle marketing van de fabrikanten die het op de markt brengen. Dat zeggen wetenschappers van Oxford University in het British Medical Journal. Zij testten de gezondheidseffecten van sportdranken en onderzochten of de claims van de fabrikanten van de sportdrankjes wel kloppen. Sportdrankjes worden gepromoot als een middel dat goede sportprestaties ondersteunt, door bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen en energie te leveren.

• De studie toont aan dat veel producenten van sportdranken ten onrechte claimen dat ze het uithoudingsvermogen verbeteren of de recuperatie versnellen. De meeste studies werden verricht door de producenten van de sportdranken zelf. De experimenten die zijn verricht als bewijs dat hun producten gezond en effectief zijn, zijn volgens de onderzoekers meestal van slechte kwaliteit of slechts beperkt van toepassing op de meeste mensen, omdat de proefpersonen meestal topsporters waren.

• De inname van koolhydraten kan bijdragen aan goede prestaties, maar grote hoeveelheden zijn niet nodig. Vooral niet als de sportintensiteit niet hoog is, en minder dan 90 minuten duurt. Ook is er geen bewijs voor dat suikerhoudende dranken een betere energiebron zijn dan vast voedsel.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram