Voetbal: begin er niet te vroeg mee

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
jongens-voetballen.jpg

nieuws Jonge kinderen die voetbal spelen, hebben een veel hoger risico op letsels dan leeftijdsgenootjes die andere sporten beoefenen. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Aberdeen in Schotland.
De onderzoekers volgden gedurende 10 jaar 203 jonge sportbeoefenaars tussen 8 en 16 jaar. 52 deden gymnastiek, 22 voetbal, 57 zwommen en 72 speelden tennis.
Ongeveer een kwart van de zwemmers en de helft van de tennisspelers en de turners raakten gewond. Bij de voetballers liepen bijna twee op drie een letsel op. Bovendien ging het vaak om meervoudige letsels.

Ook het niveau van de sportbeoefening speelde een belangrijke rol. Het risico op letsels was het grootst bij jonge atleten die deelnamen aan internationale competities, het kleinst bij diegenen die alleen recreatief sporten.
Gelukkig ging het meestal niet om ernstige letsels en moesten slechts enkele atleten hun sport stopzetten omwille van een blessure.
De onderzoekers geven de raad aan ouders en trainers om de talentrijke kinderen langzaam te laten rijpen en niet te snel te gaan. Anders dreigt, naast het risico op letsels, ook een risico op vroegtijdige burn out. Daarom adviseren ze om zo lang mogelijk te wachten met (internationale) competities.


bron: Archives of Disease in Childhood, maart 2005


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram