Slimme armbanden en apps met sensoren hebben weinig effect op gezondheid

Laatst bijgewerkt: februari 2018
123-fitn-sport-stretch-wearables-comp-horl-18.jpg

nieuws

Volgens Amerikaanse onderzoekers heeft de inzet van mobiele technologieën en toepassingen, zoals remote monitoring of het gebruik van wearable biosensoren (bijv. activity trackers), nauwelijks invloed op de gezondheid. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Digital Medicine, analyseerde gegevens uit 27 onderzoeken van draagbare biosensoren. 

Uit de studie blijkt onder meer dat het gebruik van wearables geen of nauwelijks impact heeft op zaken als gewicht, BMI, tailleomvang, vetpercentage en bloeddruk.

De wetenschappers zagen wel matig positieve effecten van de apparaten bij sommige patiënten met specifieke aandoeningen zoals obstructieve longziekte (COPD), de ziekte van Parkinson, hypertensie en chronische lage rugpijn, op voorwaarde dat ze gebruikt werden in combinatie met persoonlijke begeleiding en opvolging in het kader van een medische behandeling. 

De onderzoekers waarschuwen er bovendien voor dat veel van de huidige wearables en trackers die voor consumenten beschikbaar zijn niet medisch zijn gevalideerd en onvoldoende onderzocht zijn. 
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram