Looptraining slecht voor beendergestel

nieuws Looptraining versterkt de mineralisatie van de botten in de onderste ledematen, maar kan leiden tot een verzwakking van het botgestel in de rest van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.
Ze bestudeerden een groep van 49 vrouwelijke loopsters. Daarbij werd vastgesteld dat de versterking van het botgestel van de onderste ledematen ten koste gaat van de botten in de rest van het lichaam, zoals in de ribben en de armen. Er werd een rechtstreeks verband vastgesteld met de afstand die wekelijks gelopen wordt. Bovendien bleek het effect groter bij vrouwen die calciumsupplementen namen. Loopsters die 200 mg per dag extra kalk namen, werd een stijging van de botdensiteit in de onderste ledematen gemeten van 1,3%, maar een daling van de botdensiteit in de lage wervelkolom met 1%.
De onderzoekers benadrukken het belang van een evenwichtige voeding en raden loopsters ook aan om ook de rest van hun lichaam te trainen.

zie ook rubriek sport en beweging

zie ook rubriek sport en beweging

bron: Medicine and Science in Sport and Exercise, oktober 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram