Gebrek aan lichaamsbeweging ongezonder dan obesitas

nieuws Te weinig lichaamsbeweging is in Europa mogelijk twee keer zo vaak de oorzaak van vroegtijdig overlijden dan obesitas. Dat hebben Britse onderzoekers aangetoond in een langlopende studie onder 300.000 volwassenen, mannen en vrouwen, tussen 25 en 70 jaar zonder kanker of hartziekte. 11.000 mannen en 10.000 vrouwen overleden in de loop van de studie.

De onderzoekers keken naar het verband tussen lichaamsbeweging en sterfte, en onderzochten welke invloed overgewicht op dat verband had. 23 % bijna niet aan lichaamsbeweging en 16 % had obesitas (BMI > 30). 22 % had een te grote tailleomtrek (boven 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen).
Op basis van deze cijfers berekenden ze dat er in Europa jaarlijks zo'n 676.000 vroegtijdige overlijdens te wijten zijn aan gebrek aan lichaamsbeweging en 337.000 doden te wijten aan obesitas. Een grote buikomtrek (taille) daarentegen zorgt voor evenveel doden als gebrek aan beweging. Mogelijk is BMI een minder adequate gezondheidsmeter dan tailleomtrek.

In veel gevallen gaan obesitas en inactiviteit hand in hand, maar ook voor mensen met een normaal lichaamsgewicht is te weinig beweging schadelijk voor de gezondheid. De gezondheid van alle mannen en vrouwen die het minst actief zijn, zou er enorm bij winnen indien zij 20 minuten per dag (stevig) zouden gaan wandelen. Zij zouden hun risico op vroegtijdige sterfte met 16 - 30 % zien dalen, ongeacht hun gewicht of buikomtrek. Hoe meer beweging, hoe lager het risico op vroegtijdige sterfte.
Alhoewel de resultaten zeer plausibel lijken, had de studie één groot gebrek: de mate van fysieke activiteit werd alleen in het begin van de studie vastgesteld op basis van verklaringen van de deelnemers. Bij de berekeningen werd ervan uitgegaan dat dit constant bleef. Het kan echter best dat de fysieke activiteit in de loop van de studie, die 12 jaar duurde, veranderde in functie van bijvoorbeeld het gewicht.

De studie verscheen in het American Journal of Clinical Nutrition.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram