Bewegen voorkomt dementie

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Alhoewel bewegen meestal wordt aangeprezen om het hart gezond te houden, om te vermageren of om de fysieke fit te blijven, is het ook een uitstekend hulpmiddel om geestelijke aftakeling te voorkomen. Dat wordt nog maar eens bevestigd in een Canadees onderzoek dat aantoont dat regelmatige sportbeoefening beschermt tegen geheugenproblemen op latere leeftijd en zelfs tegen de ziekte van Alzheimer, vooral bij vrouwen.
De studie volgde gedurende vijf jaar 4600 mannen en vrouwen boven 65. Diegenen die geregeld sport deden, liepen een veel kleiner risico op Alzheimer en dementie en een vermindering van hun geestelijke vermogens. Hoe meer sport, hoe groter de effecten: de meest actieve bejaarden (die minstens 3 keer per week intensief sporten) liepen tot de helft minder risico op Alzheimer dan sedentaire ouderen en tot 40% minder risico op andere vormen van dementie en mentale achteruitgang. Ook mensen met een minder intensief oefenprogramma haalden er duidelijk voordeel uit.
Vermoed wordt dat bewegen de bloedstroom bevordert en de bloeddruk verlaagt, wat niet alleen een gunstige invloed heeft op het hart maar ook op de hersenen.
Welke vormen van sport en aan welke intensiteit het meest effect hebben, is nog niet uitgemaakt.

Bron: Archives of Neurology, maart 2001
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram