Minder rimpels door chocolade?

nieuws Volgens een Brits onderzoek (Gepubliceerd in het vakblad Journal of Cosmetic Dermatology) zou de huid van mensen die dagelijks donkere chocolade eten minder snel verouderen en zouden ze ook minder rimpels hebben.
De onderzoekers selecteerden 30 proefpersonen van gemiddeld 43 jaar die in twee groepjes van elk 15 werden verdeeld. Elk groepje kreeg Belgische (!) chocolade met veel of met weinig flavanolen (een zogenaamd antioxydant uit cacaobonen die o.m. in donkere chocolade zit). Ze moesten drie maanden lang elke dag 20g chocolade eten. Nadien werd bekeken hoe de proefpersonen reageerden op blootstelling aan UV-licht. In de groep die de gewone chocolade had gegeten, was er geen verscil. De proefpersonen die de chocolade rijk aan flavanolen had gegeten, bleken minder snel te verbranden bij blootstelling aan UV-stralen. Volgens de onderzoekers kan men hieruit afleiden dat de flavanolen de huid beschermen tegen UV-stralen.
Dat is misschien wel wat kort door de bocht. Zo wordt bijvoorbeeld in het artikel niet aangegeven of de proefpersonen die de speciale chocolade hadden gekregen hetzelfde huidtype hadden dan diegenen met de gewone chocolade. Dat chocolade huidveroudering of rimpelvorming kan tegengaan, wordt in dit onderzoek al helemaal niet aangetoond.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram