Veel lezen en TV-kijken is slecht voor de ogen

123-bril-ogen-slecht-zien-07-15.jpg

nieuws Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Ook een derde van de sterk bijziende volwassenen krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken. Deels is hiervoor een erfelijke verklaring, maar daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals veel lezen, veel TV kijken en weinig buitenspelen een grote rol. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek aan het Erasmus MC in Rotterdam.
Onder de zestigers heeft één op de vier mensen een bril met minsterkte, onder twintigers één op de twee. Dit aantal neemt toe. In sommige Aziatische landen is al negentig procent van de jongeren bijziend.
Iemand die bijziend is, heeft een te lange oogbol. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies, in plaats van erop. Daardoor kan iemand in de verte niet meer goed zien. Een bril, lenzen of chirurgische ingreep kunnen dit voor het zicht verhelpen, maar deze middelen voorkomen niet dat het netvlies dunner wordt en onherstelbaar beschadigd raakt. Mensen met een brilsterkte van meer dan -6 dioptrieën zijn hoog bijziend en kunnen nog tijdens hun werkzame leven ernstig slechtziend of zelfs blind worden.

Erfelijkheid
De Rotterdamse myopiestudie vond 26 genen die een rol spelen bij het ontstaan van bijziendheid. Dragers van deze genen hebben een 10 keer hoger risico op bijziendheid. Hiervoor werd het DNA en de brilsterkte van ruim 45.000 mensen wereldwijd geanalyseerd.
Omgevingsfactoren
Daarnaast keek het onderzoek ook naar de samenhang tussen deze genen en omgevingsfactoren zoals veel lezen, veel TV-kijken en weinig buitenspelen op kinderleeftijd en tijdens de puberteit. Volgens het onderzoek verdubbelt een hoog opleidingsniveau (middelbaar of universiteit) in combinatie met de erfelijke oorzaken het risico op bijziendheid, in vergelijking met mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgd. Een hogere opleiding is volgens de studie een goede graadmeter voor het aantal uren dat iemand leest.
Volgens de studie is het vooral van belang het proces van bijziendheid bij kinderen in de groei af te remmen.
• Hoe veel lezen bijziendheid veroorzaakt is niet precies bekend, maar geadviseerd wordt kinderen na 30 minuten lezen of dichtbij werk op computer of tablet even pauze te laten nemen, en zeker 's avonds in bed niet lezen.
• Kinderen moeten dagelijks twee uur buiten zijn. Buiten zijn is goed voor de ogen. Door de grotere kijkafstanden hoeven de ogen zich minder in te spannen. Belangrijker nog is dat daglicht dopamine vrijmaakt in het netvlies, en dat remt de groei van het oog.

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram