Slechthorende Vlaamse baby’s worden gescreend op evenwichtsproblemen

123-baby-zit-evenwicht-blij-ontw-02-18.jpg

nieuws

Vanaf juni 2018 wordt het evenwicht van alle slechthorende baby’s in Vlaanderen gescreend. Slechthorende baby’s hebben immers meer kans op een verstoord evenwicht. Het gaat om een wereldprimeur. 

Vanaf juni 2018 krijgen alle slechthorende baby’s in Vlaanderen, gemiddeld 120 per jaar, een screening van het evenwicht wanneer ze 6 maanden zijn. Slechthorende baby’s hebben meer kans op een verstoord evenwicht, en dat kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Hoe vroeger de screening, hoe vroeger de behandeling om de gevolgen te beperken. 
De UGent en het UZ Gent ondersteunen de komende vier jaar alle Vlaamse referentiecentra gespecialiseerd in gehoorproblemen bij de opstart van de screening. Vlaanderen is de eerste regio ter wereld die deze screening uitrolt bij alle slechthorende baby’s.

120 slechthorende baby’s per jaar
Elke pasgeboren baby in Vlaanderen krijgt een gehoortest bij Kind en Gezin. Het resultaat van deze test is niet goed bij 1 procent of 600 baby’s per jaar. Kind en Gezin verwijst de baby daarop door naar een referentiecentrum gespecialiseerd in gehoorproblemen. Bij 20 procent of 120 baby’s per jaar in Vlaanderen is er een blijvend gehoorverlies. Een belangrijk deel van deze baby’s zal ook te kampen hebben met een afwijking in het evenwichtsorgaan.

Vroege evenwichtsscreening
Wanneer het evenwicht niet goed werkt, heeft dat gevolgen voor de motorische ontwikkeling van baby’s. Ze leren moeilijker rollen, zitten, lopen en vallen vaker. Maar ook nadien blijven kinderen moeite hebben met balans en beweging en zijn de gevolgen zichtbaar op de schoolse vaardigheden. 

Een vroege screening leidt tot een vroege start van de revalidatie. Zo kan de revalidatie de gevolgen voor de ontwikkeling zo klein mogelijk houden.
Alle ouders die kort na de geboorte te horen krijgen dat hun kind een blijvend gehoorprobleem heeft, krijgen vanaf juni 2018 de uitnodiging voor een evenwichtsscreening.

Alle Vlaamse referentiecentra van Kind en Gezin die gespecialiseerd zijn in gehoorproblemen nemen deel aan het project. De artsen van Kind en Gezin zullen ouders van slechthorende baby’s aanmoedigen om na de screening van het gehoor ook het evenwicht te laten testen. Dat kan in dezelfde referentiecentra. Ook de Federatie van Centra voor Ambulante Revalidatie en ouderverenigingen van kinderen met een gehoorstoornis ondersteunen het project.

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram