Vier op de tien Vlamingen slapen slecht

123-man-slaappil-slapen-170-05.jpg

nieuws 42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. 30 procent spreekt ronduit over een slaapprobleem. Dat blijkt uit een enquête van CM bij 3.300 leden. Het ziekenfonds lanceert onder meer een gratis slaaptest als gids naar een gezondere en betere slaap.

41 procent van de Vlamingen voelt zich niet uitgerust wanneer hij ‘s ochtends opstaat. 26 procent heeft overdag last van concentratieproblemen en 13 procent zit vermoeid achter het stuur van zijn wagen.

Van de slechte slapers (zij die aangaven niet tevreden te zijn over hun slaap) zijn er 74 procent die zich - soms tot altijd - de hele dag vermoeid voelen. Maar liefst 91 procent heeft ’s ochtends het gevoel niet goed uitgeslapen te zijn. 79 procent ligt ’s avonds in bed te piekeren. Ruim 6 op 10 is in het laatste uur voor het slapengaan bezig met een computer, 3 op 10 met een tablet en 3 op 10 met de smartphone.

Mythes
Nog altijd bestaan er over slaap heel wat mythes. ‘Zo denken veel mensen dat alcohol helpt om beter te slapen’, gaat Griet Rummens verder. ‘In onze enquête bijvoorbeeld zien we dat 25 procent van de Vlamingen een uur voor ze naar bed gaan nog minstens een glas alcohol drinkt. Nochtans slaap je daar niet beter van. Je zal misschien sneller in slaap vallen, maar ’s nachts ook veel sneller wakker worden.’

Met een goede slaaphygiëne kun je problemen voorkomen. CM wil mensen op weg helpen door juiste informatie te geven, misverstanden tegen te gaan en concrete tips aan te reiken. Dat doet het ziekenfonds onder meer met een gratis online slaaptest. Je ontdekt er je slaapprofiel en ontvangt er bruikbaar slaapadvies. Naast de slaaptest, geeft CM ook een praktisch doe-boekje uit en organiseert het regionale infosessies en workshops. De slaaptest en alle info over slaap zijn te vinden op www.cm.be/slaapwel .


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram