Voor jou gelezen op De Standaard

Slaapproblemen beginnen al op kantoor

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Wie ’s avonds moeite heeft om in slaap te vallen, moet de grote schuldige misschien wel bij zijn werkplaats zoeken. Uit onderzoek blijkt dat een werkomgeving zonder ramen je interne klok in de war kan sturen, met slaapproblemen tot gevolg.

Wetenschappers aan de universiteiten van Illinois, Chicago en Taiwan hebben het slaapgedrag van 49 bedienden grondig bestudeerd. Meer dan de helft van hen werkte in een kantoor zonder ramen, de rest kon tijdens de werkdag genieten van natuurlijke lichtinval.

Elk individu werd bevraagd over zijn of haar slaappatroon, sportgedrag en levensstijl. Sommige deelnemers kregen een high-tech horloge dat hun blootstelling aan natuurlijk licht, hun slaap en hun fysieke inspanningen mat.

De onderzoeksresultaten, die verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Sleep Medicine, tonen aan dat de mensen die in een kantoorruimte met daglicht gemiddeld 46 minuten langer slapen dan hun collega’s die in een ruimte zonder ramen werken. Zij hebben ook een betere levenskwaliteit en zijn ook meer gemotiveerd om te sporten.

Volgens de onderzoekers van afdeling Neurologie van de Northwestern University in Chicago is een goed vormgegeven kantoor waarbij veel aandacht is besteed aan natuurlijke lichtinval van cruciaal belang voor een goede nachtrust.

‘Wij suggereren dat de architecten meer aandacht moet vestigen op het binnenkomen van daglicht al ze een kantoor ontwerpen. Dat met het oog op een goede gezondheid en het welzijn van werknemers’, aéldus een van de onderzoekers.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140806_01207099


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram