Wat is de beste slaaphouding tijdens zwangerschap?

nieuws In het begin van de zwangerschap maakt het niet zoveel uit hoe u slaapt. Later in de zwangerschap kunnen buik- en rugligging wel problemen geven. Naarmate de baarmoeder zwaarder wordt, kan de grote lichaamsader, die het bloed uit het onderlichaam terugvoert naar het hart, dichtgedrukt worden. Het gevolg daarvan is een minder goede bloeddoorstroming vanuit uw onderlichaam. Dit verhoogt de kans op spataderen, aambeien en ophoping van vocht in de benen. Door de druk van de baarmoeder op de ruggewervels, kan u ook rugpijn krijgen.

Ook indien u geen klachten ondervindt, is het best om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te proberen op uw linkerzij te slapen, met de benen gebogen en eventueel een kussentje tussen de benen. Als u op de linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd. Slapen op de linkerzijde vermijdt ook druk op de blaas en de bloedvaten.
Indien u last hebt van maagzuur, kan het ook nuttig zijn om het hoofdeinde van het bed 10 à 15 cm te verhogen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram